Положени венци и одата почаст палим македонским војницима у Првом светском рату

У склопу обележавања догађаја значајних за Македонце и македонску историју 7. октобра 2023. године, Македонско удружење „Кочо Рацин“ из Београда посетило је Градску општине Костолац.

Церемонија полагања венаца и одавања почасти одржана je најпре крај споменика погинулима у Првом светском рату у Старом Костолцу на тзв. Костолачкој коси, а потом и у селу Петка.  Том приликом одата је пошта страдалим македонским војницима II Вардарског батаљона из састава Браничевског одреда. Венце су испред Градске општине Костолац и МЗ Село Костолац положили одборник у Скупштини ГО Костолац Небојша Станојловић и председник МЗ Село Костолац Малиша Аћимовић. Почаст погинулима полагањем цвећа одали су и председник Светског македонског конгреса Тодор Петров, председница Македонског удружења „Кочо Рацин“ из Београда Лидија Демнијева, као и члан омладине удружења Котески Глигор.

Удружење „Кочо Рацин“ наставља традицију удружења Македонаца Браничевског округа „Македонија“ са седиштем у Пожаревцу традиционалним одавањем почасти страдалим Македонцима Вардарског батаљона. Искрену захвалност упућујем Гојку Илијевском председнику Македонске заједнице у Србији и председнику Удружења Македонаца Браничевског округа „Македонија“ који је свој живот посветио истини ових мученика, бораца и хероја због чијег смо јунаштва данас сабрани на овом месту, рекла је председница удружења „Кочо Рацин“ Лидија Демнијева. Она је додала да су Македонци из Србије поднели иницијативу надлежним органима Србије за подизање споменика за свих 1295 погинулих Македонаца из Вардарског батаљона. Тај споменик би требало да буде подигнут у селу Петка, где већ постоји споменик палим борцима, али српске националности.

Душко Манески, историчар подсетио је на страдање македонских војника који су своје животе дали за ослобођење Србије.

Краљевина Србија је током Првог светског рата мобилисала Македонце на територији данашње Северне Македоније, од које је формиран Вардарски батаљон, са укупно 1300 бораца из Тетовског, Гостиварског, Кумановског, Поречјета и Кривопаланечке и Кратовске области. Од њих, у борбама са аустроугарском и немачком војском, борећи се у оквиру српске војске, погинуо је скоро цео Вардарски батаљон, или укупно 1295 војника, од чега – 473 у борбама за одбрану Београда и Смедерево, на Костолачкој коси је погинуло 627 војника, 60 је изгубило животе приликом повлачења српске војске у Албанију, где је страдало још 60 војника, па је само пет припадника ове јединице преживело Први светски рат, рекао је историчар Душко Манески.

Том приликом присутне је поздравио председник Светског македонског конгреса Тодор Петров.

Након полагања венаца чланови Удружења „Кочо Рацин“ из Београда посетили су Градску општине Костолац. Госте су у Скупштинској сали дочекали председник Серџо Крстаноски и члан Већа Рајко Пејовић. Председник Крстаноски је том приликом представио историју, као и привредне и туристичке потенцијале Костолца, након чега су присутни погледали филм о Градској општини Костолац.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!