Удружење за промоцију културе, традиције и туризма „Од књиге до душе“ на међународном Средњовековном фестивалу „Бели орлови“

Удружење за промоцију културе, традиције и туризма „Од књиге до душе“ из Kостолца, у суботу 26. августа, на позив Удружења за очување старих заната и вештина Бели Орлови из Београда, било је учесник међународног Средњовековног фестивала „Бели орлови“ који се од ове године одржава у Београду, на прелепом простору на Kалемегдану.

Фестивал је окупио учеснике из 18 земаља из Европе и света: из Румуније, Мађарске, Словачке, Чешке, Бугарске, Француске, Аргентине, Чилеа, Бразила, Северне Македоније, Хрватске, Турске, Грчке, Италије, Русије, Босне и Херцеговине, Данске и Холандије.

Чланице Удружења из Kостолца (Магдалена Реџовић, Весна Радивојевић, Драгица Стефановић, Гордана Славковић и Рената Минић) представиле су се са богатом трпезом са јелима спремљеним према средњовековним рецептима и састојцима који су се у том периоду користили. Вредне информације везане за начин исхране и припрему јела у том периоду, како је рекла Рената Минић, председница Удружења „Од књиге до душе“, добиле су од директора Народног музеја из Пожаревца, Гордана Бојковића, дипломираног историчара, стручњака за средњи век.


– Сазнали смо да се у том периоду, није јело пуно пилећег меса, јер је кокошка чувана за јаја, али када се јело, јело се као лек. Месо од козе, овце, краве, ретко се јело, јер су се животиње чувале због млека и вуне, свиња због коже. Дивљач се јела на двору, али не тако често. Риба се чешће јела, јер се ловила у оближњим рекама. Једна од заблуда је да су пите дошле у наш крај тек са Турцима. Оне су се правиле код нас и у ранијем периоду, у форми танко тесто-надев од поврћа или воћа, истакла је Минић.


Тако да се тога дана на њиховој трпези нашао печени шаран, поховани смуђ у пиву, вариво од сочива, печене суве шљиве пуњене сиром и роловане у сланини, цариградски хлеб, погаче од више врста житарица, пресни пржени колачи са сиром, просо са млеком, пите од тиквица, јабука, вишања, чварци, сир, вино, сок од лаванде и много још чега, што је привукло велику пажњу и одушевљење свих оних који су имали прилику и да уживају у дегустацији. Занимљив је и колач по имену Панфорте, који је сматран за најчешћим јелом витезова, док су били на путу.


Одлазак Удружења „Од књиге до душе“ на овај значајан фестивал подржао је Град Пожаревац, Градска општина Kостолац и Туристичка организација Пожаревац.

Учесник фестивала било је и Ликовно удружење Kевро из Kостолца, које је представило своју изложбу слика из народне традиције.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!