„Костолачки котлић 2023“: Најбољу рибљу чорбу скувао Зоран Лазић из Дубравице

На Спортско рекреативном центру „Топољар“ 6. августа поводом Дана рудара, одржана је гастрономска манифестација „Костолачки котлић“. Организатор манифестације је Центар за културу Костолац, под покровитељством Града Пожаревца, Градске општине Костолац, синдиката „Термоелектране Костолац“ и „Копови Костолац“. Помоћ у организацији пружили су Удружење за промоцију традиције, културе и туризма „Од књиге до душе“, ресторан „Дунавски Драгуљ“, и ресторан „Галија“. Спонзори „Костолачког“ котлића су: „Рубин Крушевац“, Столарска радионица Муја, Опел Миркос и ресторан „Галија“.

Манифестацију је свечано отворио Драган Николић в.д. директора Центра за културу „Костолац“.

Драго нам је да је манифестација из године у године све посећенија и да у најлепшој атмосфери шири дух заједништва и добрих вредности, рекао је Николић пожелевши  добродошлицу свим учесницима манифестације, али и посетиоцима којих је било на завидном нивоу упркос лошим временском приликама.

Идеја  организовања ове манифестације је да се поред такмичења у кувању рибље чорбе,  заправо шири и позитивна енергија, пријатељство међу људима, добре вибрације, а пре свега да се Kостолчанима и гостима Костолца пружи добра забава уз предиван амбијент на плажи „Топољар“.  

Николић је том приликом  честитао 6. август – Дан рудара уз жељу да га сваке наредне године дочекујемо у здрављу и весељу са још богатијим и разноврснијим програмом.

Ове године за кување најбоље чорбе такмичило се чак 140 котлића. Стручни жири чинили су: Драгана Грозданић, професор куварства у Економској школи, Јелена Благојевић шеф кухиње Основне школе „Јован Цвијић“ из Kостолца и Зоран Цвејић.  Жири је имао тежак и незахвалан задатак, да изабере најбоље у кувању рибље чорбе, јер је конкуренција била велика.

Најбољу рибљу чорбу скувао је Зоран Лазић из Дубравице. Награду летовање у Грчкој за две особе и пехар победнику манифестације уручили су председник Градске општине Kостолац, Серџо Kрстаноски и председница Скупштине, Милена Церовшек. Друго место припало је Горану Марковићу Този из Костолца, а награда је продужени викенд за две особе у Врњачкој бањи. Треће место заузео је Милан Стевић из Костолца, који је освојио продужени викенд на Златибору за две особе. Прва три места поред награда и пехара добили су и рубинове пакете. Четврто место припало је Гордани Лазић из Дубравице, а пето Сунчици Аћимовић такође из Дубравице. Оне су као награду добиле велике котлиће.

Поред  најбољих чорби проглашена је и најлепша куварица „Костолачког котлића“, а то је Срна Дамњановић. Такође специјална награда уручена је промотеру овогодишњег такмичења Цвејић Зорану, који је пружио велики допринос у организцији.

Поред кулинарског надметања организована је и наградна лутрија, а главну награду велики роштиљ добио је Јовановић Јован.

Током целог дана свирао је  бенд „НОЋ ДО ПОДНЕ”, који се потрудио за добро расположење, како такмичара тако и свих посетилаца манифестације. 

Манифестацију је обележила и додела награда и пехара за меморијални турнир у малом фудбалу „Миомир Цвијић Рус“. Прво место освојила је екипа „Русови соколови“.  Друго место припало је екипи „Копови Костолац“ , а на трећем месту нашла се екипа „Термоелектране Костолац“.

Награде и пехаре најбољима уручио је председник Синдиката „Копови Костолац“, Данијел Радосављевић.

У оквиру манифестације одржана је Изложба традиционалних јела, која је била такмичарског карактера. Награду за најлепшу трпезу добило је Удружење жена Кленовник. Удружење жена Острово добило је награду за најлепше традиционално слатко јело, док су „Златне руке“ Народне библиотеке Осечина освојиле награду за најлепше традиционално слано јело.

Уз све то уприличен је и спектакуларан ватромет, а потом су посетиоци манифестације уживали у хитовима певача народне музике Николе Роквића.

Предиван амбијент, добра забава, богат програм и неколико хиљада посетилаца обележили су пети по реду „Костолачки котлић“, који према речима једног од организатора манифестације Далибора Илића, заменика председника Градске општине Костолац, из године у годину нуди све садржајнији и богатији програм и окупља све већи број посетилаца и сасвим заслужено постаје бренд костолачке општине.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!