Oдржана седамнаеста “Костолачка жишка”

Књижевно-духовни сусрети ,,Костолачка жишка“ одржани су по седамнаести пут у Костолцу 23. и 24. маја у Цркви Светог Максима Исповедника.

Манифестација је организована у сарадњи Црквене општине Нови Kостолац, Kлуба Љубитеља књиге „Мајдан“ и Центра за културу Костолац, а сви програми током манифестације су одржани у порти костолачке Цркве Свети Максим Исповедник. Покровитељ манифестације је Градска општина Костолац.

Програм овогодишње манифестације отпочео је под називом „РАЗВИГОРИ МАЈДАНА“, а у питању је било вече посвећено деци. Учествовали су ученици Основне школе ,,Јован Цвијић“ и Музичке школе „Стеван Мокрањац“, одељење Костолац, Фолклорни ансамбл КУД КОСТОЛАЦ, Хор ,,Дунавска лира“ ,Дечији хор Цркве Успења Пресвете Богородице из Кленовника, песници Зоран Стојићевић Рикардо, Раде Панић, Данијела Панић, Драгица Шијан и Радмила Стојадиновић.

Програм и манифестацију отворили су Драган Николић, в.д.директорa Центра за културу ,,Костолац“ и Славица Пејовић, председник Клуба љубитеља књиге ,,Мајдан“.

Омаж НЕБЕСКИ ХОД чувара Костолачке жишке био је други програм у оквиру сусрета и одржан је у 19 часова 23. маја.

Песници „Мајдана“ припремили су посебно вече песницима и пријатељима Клуба који су их прерано напустили. Одата је почаст Верослави Малешевић, Стојану Стојановићу, ВелизаруГавриловићу, Радмили Зорић,  Слађани Стошић, Војкану Стојановићу, Мири Филиповић, Слободану Ракитићу и Милисаву Миленковићу. После минуте ћутања читана је њихова поезија и изводи из прозних дела Туга за њиховим одласком и свест о њима и њиховом делу, обојена је и сећањем на лепе дане дружења и заједнички рад. … Модератори програма биле су Славица Пејовић и Магдалена Реџовић.

 

Дан  словенске  писмености, у славу Свете равноапостолне браће Ћирила и Методија обележен је 24. маја. Ово је и слава КЛУБА ЉУБИТЕЉА КЊИГЕ ,,МАЈДАН“. Чланови КЉК ,,Мајдан“ присуствовали су литургији на којој је резан колач. Колачар славе била је Гордана Славковић која је предала колач Магдалени Реџовић, будућем колачару.

,,Човек  у савременом  свету“ била  је тема Округлог  стола. Округли сто отворио је проф.др Јован Јањић, а затим су говорили протојереј Александар Михаиловић, доцент др. Раде Вучићевић, Радомир Андрић, књижевник, др Јасмина Живковић и Нада Аничић Црљеница, књижевница и академик СКАИН. Славица Пејовић била је модератор.

АЗБУКОВАЊЕ ДУХА, поетско-музички програм, завршни је део ове манифестације. Поздравну беседу присутнима упутио је протојереј Дејан Лазаров, старешина Цркве Светог Максима Исповедника, а затим је Милош Јанковић, председник Удружења књижевника Србије, својом беседом ,,Књижевност, култура, духовност“поздравио све присутне.

Повеља словенске писмености додељена је Нади Аничић Црљеници.

Испред Градске општине Костолац манифестацију је подржао члан Већа Рајко Пејовић.

У наставку програма своје песме читали су: Милош Јанковић, Радомир Андрић, Јеремија Лазаревић, Нада Аничић Црљеница, Раде Вучићевић, Милица Оџић Аранђеловић, Марина Тот, Драгица Шијан и завичајни писци: Зоран Стојићевић Рикардо, Славица Пејовић, Валентина Дабић, Војкан Ивковић, Гордана Славковић, Магдалена Реџовић, Драган Радосављевић, Данијела Панић, Раде Панић, Александра Вујчић, Ана Хранисављевић, Саша Васић и Радмила Стојадиновић.

Марија Дражић и Слободан Јанковић наступили су као солисти и својим певањем задивили све присутне.

Програм су водиле Марија Копун и Александра Вујчић.

Овогодишња манифестација била је у знаку јубилеја. Наиме пре тачно 20 година отворена је нова страница у културној историји Костолца, оснивање Клуба љубитеља књиге „Мајдан“, који је исте године читалаштву подарио први број истоименог часописа. Током протеклих година клуб је успешно испуњавао свој циљ, а то је популаризација књиге и читалаштва, развој и обогаћивање културних активности града. Такође клуб је отворио путеве сарадње са установама, књижевницима, не само широм земље, већ и света. Свих ових година клуб се изборио да поред разноврсних програма одржава и своје традиционалне манифестације, а једна од њих је и „Костолачка жишка“.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!