Поноћна Васкршња Литургија служена у Цркви Светог Максима Исповедника

Васкрс је у Цркви Светог Максима Исповедника дочекан празнично, свечано и радосно. Радовали су се и млади и одрасли, радовали се животу, радовали се празнику, радовали се Христовом Васкрсењу.

Почетак најрадоснијег хришћанског празника, верници у Костолцу који прослављају Васкрсење Христово по Јулијанском календару обележили су Јутрењем и Светом Божанском Литургијом у поноћ.

Васкршњом поноћном Литургијом, началствовао је старешина Цркве Светог Максима Исповедника протојереј Дејан Лазаров уз саслужење пароха другог новокостолачког свештеника Ивана Филиповића и олтарских служитеља.

Поред бројних верника Литургији су присуствовали председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски и члан Већа Градске општине Костолац Рајко Пејовић.

Многобројни верници, који су се постом и молитвом припремали да дочекају највећи и најрадоснији хришћански празник, приступили су светом причешћу. Након Литургије обављено је освећење васкршњих јаја.

Било је радосно и достојанствено, како и доликује празнику над празницима, Васкрсењу Господа Нашег Исуса Христа.

Ускрс је празник над празницима који је основа новозаветне проповеди и вере у спасење. То је покретан празник који се одређује према природном календару и увек се везује за недељу са одступањем од 35 дана.

За вернике престаје велики пост, а први мрсни залогаји су васкршња јаја која, се према обичају, фарбају у црвено.

Према предању, прва јаја је цару Тиберију поклонила Марија Магдалена која је у Рим дошла са поруком о Васкрсењу.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!