Обележен Светски дан Рома у Костoлцу

Поводом Светског дана Рома у позоришној сали Дома културе у Костолцу уприличена је Свечана академија посвећена овој националној заједници.

Светски дан Рома установљен је са циљем да се укаже на тежак положај Рома и да се државе подстакну и обрате пажњу на унапређивање њиховог положаја.

Свечаност је започета интонирањем химнe Републике Србије, „Боже правде“, а потом и Ромскe химнe „Ђелем, Ђелем“, након чега се присутнима обратио Реџеп Алијевић, председник Удружења „Креативни Роми“. Присутне су поздравили и честитали Светски дан Рома председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски и градоначелник Града Пожаревца, Саша Павловић.

Том приликом уручене су и повеље Граду Пожаревцу и Градској општини Костолац за изузетан допринос у побољшању услова живота Рома.

У културно уметничком програму наступили су Културно уметничко друштво „AMARE ROMA“, као и група „Roma Stars“.

Подсећамо најактивнија ромска удружења на територији Градске општине Kостолац су: Kреативни Роми, Еуро Роми, удружење Кенан, Удружење жена РУЖ Браничевског округа, као и Друштво Ром Костолац и она у великој мери доприносе побољшању положаја Рома.

Светски дан Рома установљен је 1990. године, у знак сећања на први Међународни конгрес Рома, који је одржан од 4. до 8. априла у Лондону. На том првом међународном окупљању установљени су ромска химна „Ђелем, ђелем“, као и застава.

Овај датум је изабран за обележавање, због првог одржаног међународног састанка представника Рома из читавог света. Састанак је одржан у Челсфилду (Уједињено Kраљевство) од 7. до 12. априла 1971. године.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!