Трансформација ЕПС у акционарско друштво

Надзорни одбор „Електропривреде Србије“ усвојио је предлоге измена оснивачког акта и новог статута са три гласа за и једним уздржаним, као део процеса преласка ЕПС из јавног предузећа у акционарско друштво.

Мирослав Томашевић, в. д. директора ЕПС-а је на седници Надзорног одбора  подсетио да  је на сличан снежни дан прихватио да води ЕПС у тешким моментима. Тада је ЕПС увозио 2.000 мегавата електричне енергије по сату, а данас извози 1.000 мегавата.

– Поносан сам на резултате које смо постигли мој тим и ја. Нисмо они који коче промене јер смо управо ми покренули прелазак ЕПС у акционарско друштво и предложили неопходне измене аката – истакао је Томашевић.

На колегијуму ЕПС одлучено је да стручне службе компаније изнесу правни став о предложеним актима јер су утемељени само на одредбама Закона о привредним друштвима.

Став је стручних служби да се на основу Закона о јавним предузећима на ЈП ЕПС примењује овај закон, закон којим су одређене делатности од општег интереса, а потом Закон о привредним друштвима. Јавно предузеће може да промени правну форму у акционарско друштво, само ако се на то акционарско друштву примењују исти закони, наведеним редом. У предлогу које је доставило Министарство рударства то није случај.

Усвајању аката успротивили су се представници синдиката радника ЕПС које предводи Милан Ђорђевић, као и синдиката „Независност“, док су одлуку подржали представници синдиката радника ЕПС које предводи Бранко Крсмановић. 

Извор: https://www.eps.rs/cir/vesti/Pages/no04042023.aspx

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!