ЕПС у 2023. – извоз струје и 55 милиона евра профита: Резултати преданог рада стручњака у „Електропривреди Србије

Резултати „Електропривреде Србије“ у првом кварталу ове године сигурна су потврда преданог рада стручњака и менаџмента највеће енергетске компаније у Србији.

– За годину дана ситуација се потпуно преокренула и ЕПС је сада водећи извозник струје у региону – каже Мирослав Томашевић, в. д. директора „Електропривреде Србије“. – У трговини на слободном тржишту у овој години ЕПС је у плусу од 55 милиона евра и то је за пет милиона евра више од планираног. У четири дана априла ЕПС је у продаји на велетржишту зарадио четири милиона евра.

И производни сектор ЕПС-а може да се поноси тромесечним подацима. У прва три месеца ове године производња електричне енергије у капацитетима ЕПС-а достигла је 9,76 милијарди киловат-сати и већа је за 17 одсто у односу на исти период прошле године. Хидролошка ситуација је знатно боља него 2022. године и у односу на први квартал претходне године, хидроелектране ЕПС-а су произвеле 32 одсто више електричне енергије. И дунавске и дринске хидроелектране максимално користе дотоке, а стручно управљање овим капацитетима доприноси добрим резултатима у производњи.

И термо капацитети остварују добре резултате и у односу на први квартал 2022. резултат је бољи за 10 одсто. За хидроелектране „Зворник“ и „Ђердап 2“ март је месец рекорда. ХЕ „Зворник“ остварила је рекордну месечну производњу од 79,3 милиона киловат-сати, док ће за ХЕ „Ђердап 2“ март 2023. године бити записан по месечном рекорду од 173,78 милиона киловат-сати. У марту су обе ХЕ имале и дневне рекорде у производњи, а очекује се да ће добар хидролошки тренд бити настављен и наредних дана. За ХЕ „Зворник“ ови резултати су још једна потврда успешно урађене ревитализације која је нашој најстаријој ХЕ на Дрини донела додатних 30 мегавата снаге. 

Извор: https://www.eps.rs/cir/vesti/Pages/17-23.aspx

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!