БАДЊЕ ВЕЧЕ У КОСТОЛЦУ

Пред великим бројем верника, вечерас је у порти Цркве Светог Максима Исповедника, након вечерње службе, обављен чин освећења бадњака и паљења ватре, чиме је обележено Бадње вече.

 Старешина Цркве Светог Максима Исповедника, свештеник Дејан Лазаров поручио је да је у славу рођења Исуса Христа запаљено храстово дрво, које је најздравије и најснажније у нашем роду и нашем народу, а сим­бо­ли­ше Хри­ста и ње­гов ула­зак у свет, док ло­же­ње бад­ња­ка пред­ста­вља то­пли­ну Хри­сто­ве љу­ба­ви. Он је окупљеном верном народу честитао је Бадње вече и сутрашњи Божић уз најлепше жеље за здравље слогу, мир и сваку срећу.

Паљењу бадњака и богослужењу, присуствовали су председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски, председница Скупштине Градске општине Костолац, Милена Церовшек, заменица начелнице Управе Градске општине Костолац Ивана Ђорђевић, чланови Већа Милица Јовић, Срђан Радовановић, Миладин Радомировић, Рајко Пејовић као и помоћница председника Маја Здравковић.

Окупљени верници били су послужени складу са традицијом и обичајима Бадње вечери, док је атмосферу празничног расположења употпунио и величанствени ватромет.

Бадњи дан је последњи и најстрожи дан божићног поста, а име је добио по бадњаку, грани храстовог дрвета, које се на тај дан сече и пали.

Бадањак се сече изјутра на Бадњи дан, а изабран је баш храст, јер у словенској митологији то дрво означено као свето.

Паљење бадњака и литургија најављују рођење Исуса Христа што за хришћане представља почетак новог времена, због чега се Божић сматра најрадоснијим празником у хришћанство.

Бадњак симболизује дрво које су, према предању, донели пастири Исусовој мајци Марији и њеном мужу Јосифу донијели како би наложили ватру и загрејали пећину у којој је рођен Спаситељ.

Симбол је и рађања новог сунца, а млади храст се спаљивањем предаје огњу како би варнице које би избиле из пламена најавиле богат пољопривредни род.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!