Новогодишњи интервју са председницом Скупштине Градске општине Костолац, Миленом Церовшек

Председница Скупштине Градске општине Костолац, Милена Церовшек дала је за „Радио Стил“ новогодишњи интервју у коме је говорила о раду парламента Градске општине Костолац у 2022. години. Она је нагласила да је свака скупштинска седница транспарентна, одборници активни, укључени у рад  и правовремено информисани, у складу са Пословником. Такође истакла је да је Скупштина добро функционисала и да је поносна на чињеницу да су свa акта изгласана великом већином одборника.

На самом почетку разговора председница Скупштине Градске општине Костолац Милена Церовшек наглашава да се Градска општина Костолац развија из дана у дан, што види као резултат тимског рада и додаје да су потребе и интереси грађана на првом месту.

Наша основна  водиља су  потребе и  интереси грађана. Сви сарађујемо  и не доводимо  у питање који  је посао чији. Најважније  је да послови  буду завршени. Имамо заједнички циљ, а то је да унапредимо живот у нашој Градској општини у свим аспектима. Зарад остваривања тог циља постоји одлична сарадња између законодавне и извршне власти, као и са Градом Пожаревцем, на свим инстанцама, са ЈП ЕПС-ом огранком ТЕ-КО Костолац, издвојеним предузећима, другим привредним субјектима на територији Градске општине, а посебно са суграђанима чија су нам запажања врло значајна.

Колико је укупно одржано седница Скупштине Градске општине Костолац и колико аката је донето у периоду од 01.01.2022. до 31.12.2022. године?

Морам да напоменем да је свака скупштинска седница транспарентна, одборници активни, укључени у рад  и правовремено информисани, у складу са Пословником. Скупштина Градске општине Костолац поштује свој пословник о раду, Статут који је и највиши правни акт и Законе. Током 2022. године одржано 8 седница и донета 33 акта, као и да су све комисије и радна тела која су под ингеренцијом Скупштине Градске општине биле активна у складу са реалним потребама.  Укупно је размотрено 25 тачака дневног реда. Донето је: шест Одлука, три Одлукe са финансијским плановима, седамнаест Решења, два Извештаја, три Извештаја о извршењу Одлуке о буџету ГО Костолац и два  Кадровска плана.

Како би изашли у сусрет свим грађанима и помогли им у решавању проблема и даље одређеним данима обављате и разговаре са суграђанима, како би се евидентирали њихови највећи проблеми?

Врата мог кабинета отворена су сваке среде и четвртка за грађане који желе да разговарају о различитим темама из делокруга рада Градске општине Костолац, о проблемима и недоумицама које се односе на свакодневни живот у месним заједницама и Костолцу, као и о томе на који начин Градска општина Костолац може да помогне. По потреби обављам разговоре са суграђанима и осталим данима уколико је то неопходно.

Градска општина Kостолац иде путем просперитета, а све је то резултат добре сарадње законодавне и извршне власти у циљу остваривања добробити свих грађана костолачке општине. У 2022. години имали смо велико извршење буџета. Реците нам нешто више о реализованим инвестицијама, али и о капиталним пројектима чија се реализација очекује у наредној години?

У функционисању, законодавна и извршна власт се ослањају једна на другу. Задовољна сам комуникацијом коју имамо, као и ефикасношћу извршне власти, председника Градске општине и Већа. У прилог томе говори високо извршење капиталних инвестиција што до овог тренутка износи око 70 посто.

 У том смислу важно је поменути изградњу канализације у 26 улица. Прикључено је 450 домаћинстава. То значи унапређење њиховог живота, али и целе Градске општине. Потом, топлификација села Острова, у оквиру које се стигло до насеља Плажа и следи наставак. Уклоњен је аутомост, уз помоћ Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре РС.

Све су  то врло значајни  пројекти, како  по важности  за грађане, тако и по обиму посла и финансијских средстава која су за те намене издвојена. Следеће је да се на локацији некадашњег аутомоста сагради модерна саобраћајница. Пројекат ће бити реализован уз помоћ Града Пожаревца, а почетак градње очекујемо средином идуће године. Такође, до половине идуће године планиран је и завршетак пројекта базена иза Спортске хале. Наравно, ту нећемо стати, већ настављамо да радимо и уређујемо нашу Градску општину, истиче Церовшек. 

На последњој седници Скупштине усвојен је буџет за идућу годину. Реците нам колико износи буџет за 2023. годину и колико ће Град Пожаревац, преко трансферних средстава, издвојити за нашу општину?

Генерално посматрано, задовољни смо износом буџета. Наравно да је увек добро имати још више средстава, али све то иде у корак са актуелном ситуацијом у целој држави. Следе и ребаланси, тако да ћемо видети за даље. Тренутно буџет за 2023. годину износи 392.174.257 милиона, с тим што ће Град Пожаревац, преко трансферних средстава, издвојити још 427.549.303 динара, што даје укупну цифру од скоро 820 милиона.

 Своју оцену  Церовшек образлаже  наводећи структуру поменутог додатног  финансијског износа, који ће бити реализован преко Града Пожаревца:  

По Програму  за унапређење  услова живота  из средстава  накнада од  минералних  сировина за 2023. годину, за Градску општину је планирано 68.693.645 динара. По Програму за унапређење саобраћаја следи 15.899.971 динара. Из донације ЕПС-а, за асфалтирање улица и поплочавање тротоара биће издвојено 36.085.167 динара.

Из градског буџета планирано је и 6 милиона динара за радове на згради старе поште у Костолцу. За План генералне регулације Костолца и техничку документацију за градњу Првомајске улице биће издвојено 2,5 милиона. По програму пошумљавања 6.758.750 динара. По основу трошкова за заједничко фукционисање Града и Градске општине, за Костолац је планирано 9 милиона динара за одржавање јавних зелених површина, 8,5 милиона за јавну и канделаберску расвету, 3 милиона за замену оштећених мобилијара, 5 милиона за јавну хигијену.

За школе  у ГО Костолац  Град ће издвојити  скоро 35 милиона  динара, нешто више од 17 милиона за превоз ђака, потом, нешто више од 60 милиона динара за вртић „Мајски цвет“, пола милиона за одељење Музичке школе у Костолцу, 4,5 милиона за Одељење костолачке Библиотеке, око 7 милиона динара за Одељење Центра за социјални рад, 82,2 милиона за Радну јединицу „Комуналне службе“ и 48 милиона динара за Радну јединицу „Водовода и канализације“.

За крај разговора, шта бисте пожелели суграђанима у Новој 2023. години?

У име Скупштине Градске општине Костолац и своје лично име, свим суграђанима желим срећне празнике. Да вам здрављем и радошћу буду испуњени празници и цела идућа година, поручује председница Скупштине Градске општине Костолац Милена Церовшек.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!