КУД „Божидар Димитријевић – Козица“ из Дрмна свеукупни победник јесењег дела Светског фестивала фолклора у Сан Рему „World Folklore Festival Sanremo 2022 – Diano Marina – Cannes“

Културно-уметничко друштво „Божидар Димитријевић – Козица“ из Дрмна, организовало је у недељу 25. децембра новогодишњи коктел на коме је презентовало досадашњи рад и успехе друштва. Дејан Стојадиновић, секретар куд-а на самом почеку поздравио је све пријатеље и сараднике захваливши им се на подршци и сарадњи током свих ових година. Он је подсетио на овогодишње активности друштва, и да је посебно поносан на пехар који су освојили на јесењем фестивалу фолклора „World Folklore Festival Sanremo 2022 – Diano Marina – Cannes“.

– КУД „Божидар Димитријевић – Козица“ добитник је престижног признања и пехара, свеукупни победник у конкуренцији 36 ансамбала из Бразила, Канаде, Шкотске, Литваније, Летоније, Немачке, Румуније, Италије,…

-Фестивал је одржан у периоду од 22. септембра до 6. октобра у три термина. Ми смо били у средњем термину где је учествовало 12 ансамбала из целог света. Проглашени смо за свеукупног победника сва три термина и самим тим обезбеђено нам је директно учешће на фестивалу који ће бити одржан на пролеће следеће године у Паризу, истакао је Стојадиновић.  

World Folklore festival је најбољи и најмасовнији фестивал народне игре на свету, где сви учесници, поред  наступа током фестивала, посећују и фабрику парфема Фрагонард (генерални спонзор фестивала), Ницу, Монако, Монте Карло, Санремо и Кан.

Фестивал се одржавао у Кану, Сан Рему, а завршно вече било је у Диано Марини.  

Културно-уметничко друштво „Божидар Димитријевић – Козица“ из Дрмна је основано 1951. године са циљем неговања народне песме, игре и обичаја из свих крајева наше земље. Од својих почетака до данас низали су само успехе и награде, како на домаћим сценама, тако и на иностраним. У свом саставу друштво има три фолклорна ансамбла: дечији, извођачки и ветеране, има самостални оркестар и броји преко 60 чланова. Друштво је последњих 12 година имало највише наступа и успеха на такмичењима. Основно уметничко опредељење друштва су уметничка надградња народног стваралаштва кроз стилизацију покрета, као и висок ниво извођења.

Уметнички руководиоци су Лидија и Далибор Стојадиновић, а председник друштва Далибор Стојадиновић. Према речима Далибора Стојадиновића пехар је  признање које дошло као резултат вишедеценијског рада. Њихове пробе одишу породичном атмосфером и многе генерације имале су прилике да се упознају са лепотом српских народних песама и игара као и да усвоје основе традиционалног српског фолклора.

Tајна успеха не лежи само у љубави према традицији, већ и у уравнотеженој сарадњи чланова у могућности заједничког развоја и стварању доброг расположења како на пробама тако и на наступима, рекла нам је Лидија Стојадиновић.

– Наше друштво је до сад имало доста добрих резултата, али нам је ово највећи успех на који смо поносни јер смо добили признање на фестивалу где су учествовали ансамбли из целог света. Конкуренција је била велика, а победивши на њему ми смо на најбољи могући начин презентовали нашу културну баштину и Србију, нагласила је Стојадиновић.

Захваљујући великом ентузијазму и пожртвованости у раду Далибора и Лидије Стојадиновић  Културно уметничко друштво „Божидар Димитријевић – Козица“ из Дрмна заслужно је добитник овог пехара и представља понос не само Града Пожаревца, већ и читаве Србије.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!