Пројекти ЕПС добили зелено светло ЕУ: Одобрени грантови за четири инвестиције

Ангажовањем и преданим радом менаџмента „Електропривреде Србије“ опредељена су средства бесповратне развојне помоћи у укупном износу од 49,02 милиона евра у оквиру 28. позива за добијање техничке помоћи из програма ЕУ Western Balkan Investment Framework (WBIF) и 7. позива за суфинансирање инвестиционих пројеката путем WBIF и званично је објављена потврда да су та средства одобрена ЕПС-у. Реч је о четири пројекта: ревитализација „Власинских ХЕ“ 16,1 милион евра, изградња ветропарка „Костолац“ 31,2 милиона евра и израда инвестиционо – техничке документације за развој пројеката соларних електрана „Морава“ и „Колубара А“ по 860.000 евра.

Било је потребно више од шест месеци рада у оквиру процедуре WBIF за припрему апликација, усаглашавање, отклањање примедби, унапређење апликација, да би се 5. децембра Оперативни одбор WBIF коначно уверио у оправданост кандидованих пројеката, да средства развојне помоћи-гранта дају с разлогом – сва четири пројекта ЈП ЕПС су одобрена за реализацију кроз WBIF.

– Ово је велики успех за ЕПС, јер је први пут једном предлагачу истовремено одобрено више пројеката за добијање грантова. И та позитивна оцена за наше пројекте потврда је да радимо у добром правцу, а европске институције су сигурне да средства иду у праве руке – рекао је Мирослав Томашевић, в. д. директора ЈП ЕПС.

Средства добијена за ревитализацију „Власинских ХЕ“, једног од најстаријих хидроенергетских система у Србији снаге 128 MW, представљају око 20 одсто укупне процењене вредности пројекта од 77,5 милиона евра. Током 2023. године планира се завршетак активности на финансирању пројекта, објава тендерске документације и потписивање уговора са будућим испоручиоцима опреме. Припреме за саму ревитализацију су већ у току. Планирано је да се замени капитална опрема, целокупна опрема турбина и генератора са турбинском регулацијом, хидромеханичка опрема и да се адаптирају поједини помоћни системи. Као подршка пројекту изградње ветропарка „Костолац“ обезбеђено је 31,2 милиона евра.

Што се тиче пројеката соларних електрана „Морава“ и „Колубара А“, услов за конкурисање је био да постоји заинтересованост или већ потписан кредитни аранжман са неком од банака из WBIF програма (EBRD, KfW, EIB, Светска банка, AFD, CEB). Одобрена су средства у вредности од по 860.000 евра по пројекту. Водећи потенцијални кредитор за реализацију ових инвестиционих пројеката је EBRD. Очекивано време завршетка изградње обе соларне електране по пројектном плану је 2027. година. Соларна електрана која припада ТЕ „Колубара А“ може се изградити на одлагалишту угља и депонији пепела и њена снага је око 71 MW, а годишња производња 96 GWh. Укупна инвестициона улагања су процењена на 80,14 милиона евра. Соларка „TE Mорава“ налазиће се на ширем подручју насеља Свилајнац са очекиваном годишњом производњом од 60 GWh. И ТЕ „Морава“ се може изградити на депонији пепела и шљаке и њена снага је око 45 MW. Укупна инвестициона улагања су процењена на 50 милиона евра.

Извор: https://www.eps.rs/cir/vesti/Pages/38-22.aspx

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!