Обележен Дан школе „Јован Цвијић“ Костолaц

Свечано и достојанствено, Основна школа ‚‚Јован Цвијић“ у Kостолцу прославила је 12. октобар – Дан школе у присуству великог броја ученика, родитеља, наставника и осталих радника школе, као и бројних званица представника локалне самоуправе, установа, организација, цркве и полиције. Том приликом изведена је приредба ученика нижих и виших разреда.

Они су показали своја рецитаторска, глумачка и литерарна умећа, а све присутне поздравила је директорка школе, Сунчица Марковић, истакавши да школа свој образовно васпитни рад темељи на квалитетној и савременој настави, бележи бројна постигнућа како у наставним тако и ваннаставним активностима у уметности и спорту.

-Поносни смо на наше ученике, који под менторством својих наставника постижу значајне резултате. Честитам им на томе и желим много успеха и у овој школској години. Све њих на крају школске године наградимо дипломом и књигом, а оне најуспешније, освајаче једног од прва три места на Републичким такмичењима награђују и Град Пожаревац и Градска општина Костолац новчаном наградом.

Она је истакла да школа учествује у многим пројектима како у локалној заједници тако и шире. Она се посебно захвалила локалној самоуправи Града Пожаревца што сваке године улаже огромна средства за опремање школе и њених издвојених одељења, а све у циљу побољшања услова за одвијање образовно васпитног процеса.

Градоначелник Града Пожаревца, Саша Павловић, честитао је дан школе запосленима и ученицима пожелевши им пуно успеха у раду. Подсећајући на историјат школе рекао је да руководство те установе чува и негује традицију претходника.

-Иза вас је прошлост која је од 1944. године када је званично отворена основна школа у Костолцу, па све до данас била пуна изазова и тешкоћа, али и успеха. Када говоримо о изазовима ту превасходно мислим на сам објекат у коме сте на својим почецима боравили. Пажљиви хроничари су забележили да су тада и основци и гимназијалци заједно стицали нова знања поред ресторана „Касина“. Настава се одвијала у три смене иако су просторије биле неадекватне, мрачне и без дворишта. Карактер учитеља и жеља за знањем који су костолачки ученици тада показивали пребродили су све тешкоће и допринели да се данас сви поносимо основном школом у Костолцу, која од 2002. године носи назив чувеног Јована Цвијића.

Он је подсетио да је данашња зграда школе грађена етапно, а да је 2017. године дошло до велике реконструкције, па је данас једна од најмодернијих и најбоље опремљених у Србији, па и шире.

Захвалнице за допринос у раду школе додељене су: Граду Пожаревцу, Градској општини Костолац, представницима Школске управе Пожаревца, Центра за културу Костолац, Дома здравља у Костолцу, Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, Одељење у Костолцу, Полицијске испоставе у Костолцу, Цркве Светог Максима Исповедника, Црвеног крста Пожаревац, Дунав осигурања, „Радио СТИЛ“а и Психолошког центра Костолац.

Испред Града Пожаревца свечаности је поред градоначелника Павловића присуствовао члан Већа Града Пожаревца др Горан Несторовић, док су испред Градске општине Костолац присуствовали: председник Серџо Крстаноски, председница Скупштине Градске општине Костолац, Милена Церовшек, начелница Управе Ана Тишма, помоћница председника Маја Здравковић и чланови костолачког Већа Маријана Божић и Бајрам Морина. Испред Центра за културу Костолац присуствовала је директорка Јелена Шаманц.

Основна школа почела је са радом давне 1944. године, учећи децу радника рудара. Данашња зграда школе грађена је етапно од 1951. до 1957. године. Њену изградњу помогла је Дирекција рудника. Зграда је и касније дограђивана, све до 2004. године, тако да сада у свом саставу фискултурну салу која је потпуно реновирана и има  потребне спортске реквизите и справе, ђачку кухињу са трпезаријом и боравком, кабинете за информатику, хемију, библиотеку. Школа има и сва остала наставна средства потребна за квалитетно одржавање наставе. Током 2017. године школа је реконструисана, а вредност радова на санацији овог објекта била је нешто већа је од 95 милиона динара. Средства за комплетну реконструкцију ове школске зграде обезбедила је Kанцеларија за упављање јавним улагањима.

Данас школа има укупно 1060 ученика, распоређених у 47 одељења и има 109 запослених који учествују у организацији рада школе.

Успеси ученика на општинским, градским и Републичким такмичењима довољно говоре о квалитету рада и заједничком залагању ученика и наставника који их усмеравају и воде.

Ова образовна установа употребом савремених метода, средстава и облика рада кроз наставни процес, ваннаставне активности, додатну и допунску наставу,  кроз учешће у бројним пројектима осигурава  лепу, сигурну, и подстицајну средину за рад и учење.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!