Површински коп „Дрмно“ током лета: Радно и на тропским температурама

Високе температуре не ремете производњу и ремонте. Дневна производња угља током јула износила је 30.000 тона, што је у складу са потребама костолачких термоелектрана

Тропске температуре у јулу отежале су и овако тежак посао рудара, али нису утицале на производњу, ремонте и друге планиране активности. Дневно се током јула на копу „Дрмно“ производило у просеку око 30.000 тона угља, што је у складу са потребама рада термоенергетских капацитета инсталисаних у Kостолцу.

− Ремонтне активности на Површинском копу „Дрмно“ ушле су у пети месец. До сада су завршени ремонти Четвртог, Угљеног и Трећег БТО система, а до половине августа треба да се заврши ремонт Првог јаловинског система. Након тога почиње ремонт Петог јаловинског система. Без обзира на тешке услове рада, ремонти се изводе планираном динамиком уз додатан напор запослених − рекао је Горан Анђелић, главни инжењер за оперативно одржавање у Сектору машинског одржавања копа „Дрмно“.

Он посебно истиче да се од почетка тропског таласа примењују посебни прописи за рад у ванредним климатским условима у циљу веће безбедности радника, као и правила о технолошком раду машина и постројења у оваквим условима.

− Високе температуре не ремете план ремоната. Ради се свакога дана од седам до 19 часова. Радови се изводе и суботом, а уколико започети технолошки процеси то захтевају ради се и недељом. Радници улажу максималне напоре да на тропским врућинама одговорно и квалитетно обаве своје задатке − рекао је Анђелић.

Kако се ради на копу при екстремним температурама вишим и од 40 степени, сазнали смо из прве руке од радника фирми ангажованих на ремонтима. Они раде под отвореним небом.

− Рад на високим температурама је веома тежак и исцрпљујући. На ремонту се обављају сложени технолошки послови, физички напорни, али уз добру организацију све се може − каже Милорад Стојићевић, пословођа из Привредног друштва „Производња ремонт и монтажа“. − Због угља и песка, температуре на копу су за неколико степени више од оних измерене у хладу, успоравају људе и радници се брже замарају. Зато се током дана праве чешће паузе да се радници одморе, расхладе у климатизованим контејнерима и окрепе, па настављају посао.

Драган Радосављевић, главни руководилац оправке Првог БТО система на копу „Дрмно“, каже да је због високих температура акценат стављен на безбедност радника на раду.

− Праве се чешће паузе током најтоплијег дела дана, имамо хладну воду, климатизоване просторије у контејнерима за одмор људи. На ремонту раде искусни људи са доста година радног стажа који су навикли на рад у екстремним условима. Посао је такав. На копу не постоје идеални услови за рад и тога су људи свесни и прилагођавају се временским условима. Редовност на послу је стопроцентна и ту немамо проблема. Добром организацијом и уз велико залагање људи планирани рокови оправке се поштују − истиче Радосављевић.

Марко Дончић, бригадир, радник ПРИМ-а, каже да је рад на овако високим температурама веома исцрпљујући.

− Велики су и физички и психички напор и веома је значајно да радник одржи концентрацију, јер се на терену обављају сложени технолошки захвати у склопу ремонтних активности. Тешко је младим људима, а још теже старијим колегама. Али, људи су навикли јер је таква природа посла на копу. Тешки услови рада се ублажавају. Обезбеђене су нам климатизоване просторије за одмор у којима има и фрижидера, редовно се доноси вода, поливају се путеви да се смањи прашина и то нам у значајној мери помаже. Kада радник осети пад концентрације и умор, најважније да прекине рад и да се на кратко окрепи и одмори и тек онда настави с радом. А уз добру организацију и велико пожртвовање свих радника, посао се завршава квалитетно, одговорно и на време − каже Дончић.

У сенци багера

Поједине техничке операције изводе се у сенци багера. Сналазимо се да посао не трпи и трудимо се да без обзира на отежавајуће околности све завршимо квалитетно и на време. У оваквим ситуацијама најважније да човек задржи концентрацију и пажњу током рада како не би дошло до повређивања − каже Милорад Стојићевић, пословођа из ПРИМ-а.

Извор: „Енергија Kостолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!