Из Термоелектране „Kостолац А“: Спремни за јесењу сезону

Током ремонта, све се проверава и сређује, а у првим данима синхронизације на систем следе ситна подешавања у раду постројења

Након завршетка овогодишње ремонтне сезоне у термо сектору, блокови А1 и А2 синхронизовани су на електроенергетску мрежу Србије. Депоније угља су попуњене и блокови ТЕ „Kостолац А“ функционишу стабилно.

− Задовољни смо стартом након завршетка ремонта у ТЕ „Kостолац А“. Говорећи о самом раду блокова, почетак производње електричне енергије увек је повезан са ситним подешавањима система, што је и неопходно, имајући у виду да се током ремонта проверава и сређује све што је потребно. То се све решава у првим данима по изласку из ремонта – рекао је Данијел Милетић, инжењер у сектору производње ТЕ „Kостолац А“.

Блок А1 има двоструку функцију у зимском периоду године, када осим електричне енергије производи и топлотну енергију за даљински систем грејања Пожаревца, Kостолца и околних насеља. Број корисника даљинског система грејања годинама се увећава, а готово целокупна површина градске општине покривена је топлификационом мрежом. Стабилан рад блока А1 због тога има велики значај и за локал.

− Ако посматрамо производњу коју остварује блок А1, треба истаћи да је имплементиран систем за континуално чишћење кондензаторских цеви, а такође су замењене све цеви у кондензатору овог блока. Заједнички учинак ових захвата јесте чињеница да сада блок А1 ради са номиналним параметрима снаге што омогућава да се производња електричне енергије одвија стабилно, у складу са планом за овај термокапацитет − рекао је Милетић.

Што се тиче рада блока А2, Милетић истиче да се све одвија у складу са техничким могућностима овог термокапацитета, чија инсталисана снага износи 210 мегавата.

− Високе температуре ваздуха, карактеристичне за овај период године, утичу и на загревање воде која се користи за рад блока. Рад блока А2 биће регулисан оптимално у наредном периоду када температура расхладне воде буде нижа – каже Милетић.

На заједничким постројењима блокова А1 и А2 урађен је стандардни ремонт, након којег све функционише без проблема.

Извор: „Енергија Kостолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!