Међународни песнички сусрети „Орфеј на Дунаву“: Додељене награде и признања

У Дому културе „Костолац“ у склопу манифестације „Орфеј на Дунаву“ одржана је додела скулптура и плакета уз читање награђених песама. Свечани програм отворила је начелница Управе Градске општине Костолац, Ана Тишма, док је награде и признања добитницима уручио је академик, Матија Бећковић.


Према речима Славице Пејовић, председнице Клуба љубитеља књиге „Мајдан“, Славице Пејовић песнички сусрети, односно својеврсни фестивал љубавне поезије „Орфеј на Дунаву“ као и ранијих година, изнедрио је велики број песама. Зборник „На таласима Дунава и Неве“, једанаести по реду обухвата поезију песника из различитих земаља и више континента, али говори истим тоном племенитости и потребом да се та чудесна , васељенска реч издигне као врховно начело живота у, посебно у овом тренутку и времену када су те вредности угрожене као и сама цивилизација.


Жири, који су чинили Матија Бећковић, Мартин Пребуђила, Владимир Александрович Бабошин, Оливера Шестаков и Славица Пејовић, уз констатацију  да је конкуренција врло озбиљна, једногласно су одлучили да главна награда „Орфеј са Дунава“ буде додељена Хаџи др Аци Kожокићу из Кладова за дела: Дунавски плес и Приче старог моста.

Награда „Орфејева лира“ додељена је Драгану Јовановићу Данилову, књижевнику из Пожеге за песму „Жена из прашуме“, док је признање „Еуридикин венац“ додељено Драгици Шредер из Милошевца, за најлепши љубавни стих у песми „Омамљена мислима“ . Награда „Она“ додељена је Надици Аничић Црљеници из Београда, за снагу, успех, креативност и достојанствени живот жене. За узвис поезије љубави и мира награда „Ерато“ примио је Абдулах Гасми (Абдуллах ал Qасими ) – Солиман, Тунис.

ДОБИТНИЦИ ПЛАКЕТЕ
за снажни исказ и аутентичност поетике љубави

  1. Василис Пападопоулос (Βασίλης Παπαδόπουλος) – Атина, Грчка
  2. Јана Алексић – Kрагујевац
  3. Љиљана Црнић – Београд, Србија
  4. Мануел Патино Лопез (Manuel Patiño López ) – Tielango, Amazonas, Перу
  5. Марина Соломко – Сант Петерсбург, Русија
    6.Милад Обреновић – Рогатица , Република Српска
  6. Милан Михајловић – Kосовска Митровица, Србија
  7. Др Раде Вучићевић – Пожега, Србија
    9.Радомир Андрић – Београд
    10.Фатма Шериф (Fatma Sherif) – Тунис, Тунис

Присутнима се у име награђених обратио добитник награде „Орфејева лира“ Драган Јовановић Данилов, књижевник из Пожеге.

Други део програма био је посвећен највећем српском живом песнику и академику Матији Бећковићу. Присутни су уживали у у делу стваралаштва овог изузетног песника.

Традиционално, организатор  Међународних песничких сусрета „Орфеј на Дунаву“ је Клуб љубитеља књиге „Мајдан“ у сарадњи са Центром за културу Костолац, а под покровитељством Градске општине Костолац. Манифестацију су подржали Град Пожаревац и Центар за културу Пожаревац.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!