Локалитет Мали град – Тодића црква: Откривен објекат из 12. века, као и велики број пећи, огњишта и гвоздена мотика

На локалитету Мали град – Тодића црква, завршава се петнаеста по реду археолошка кампања. Археолози Народног музеја у Пожаревцу на овом локалитету присутни су од краја јуна и дошли су до нових открића. Пројекат финансира град Пожаревац, а учесници су бројни археолози, доктори наука, сарадници са Института Винча, као и сарадници из Мађарске и Словеније.

Према изјави руководиоца пројекта, Драгане Спасић – Ђурић, откривен је објекат из 12. века, који је као и сви досадашњи такође спаљен, што представља значајан историјски податак да је Браничево у другој половини 12. века захватила ватрена стихија, а да се обнова дешава с краја 12. и у првим деценијама 13. века.

-Из тог периода откривен је велики број пећи и огњишта, а на једном од огњишта откривена је гвоздена мотика, што представља доказ да је била развијена ковачка занатска делатност, истакла је Драгана Спасић – Ђурић, археолог.

Металуршке анализе у Бору показале су да је на овом простору била развијена примарна металургија гвожђа. Тренутно се у сарадњи са институтима „Винча“ и „Јожеф Стефан“ из Словеније раде и анализе стакла, а крајњи резултати тих анализа показаће да ли је било и занатске продукције стакла на Браничеву.

Према речима руководиоца пројекта, археолошкиње Драгане Спасић – Ђурић овогодишња истраживања показују врло снажан хоризонт 12. века са неколико објеката који су се пресекли. Такође пронађени су остаци једног објекта из праисторије, од 800. до 1000. године пре нове ере. Ради се о остацима поднице и многобројних керамичких посуда.

Археолошка истраживања на овоме локалитету, показују нови аспект
политичког и економског значаја Браничева за време византијске власти у XI и XII веку. На систематски истраженом подручју од око 480 м2 , првенствено на западној периферији локалитета, била су три културна хоризонта: из Халштата, касни латенски период – рано римско и средњовековно доба.
Пажња је усмерена на најранији, средњовековни хоризонт и период снажног економског и политичког процвата под влашћу
династија Kомнена, крајем XI и током XII века.

У наредном периоду би требало да се реновира Тодића вила, а у току је ревалоризација пројекта који је урађен 2007. године, чији је крајњи циљ стварање археолошког парка. Реч је о пројекту Народног музеја „Археолошка истраживања средњовековног Браничева“ који фининсира Град Пожаревац.

Циљ самог пројекта је да се подигне и реконструише „кућа 4“ која је светски раритет са изузетним инвентаром за коју се претпоставља да је у њој боравио цар Манојло Комнен. Такође идеја је да се армираним стаклом прекрије објекат како би посетиоци могли одозго да посматрају инвентар куће која је изгорела у јаком пожару.

– У плану је да се неколико објеката који су до сада истражени примарно подигну и реконструишу. То би био тип византијских кућа у којима би био смештен оригинални инвентар, а Тодићева вила била би на неки начин објекат и музеј који обједињује сакрални односно историјски значај овог простора. Ради се о задужбини капетана Тодића и о првој епископији, тако да би садржај био много комплекснији и не би укључивао само Браничево, истакла је Драгана Спасић Ђурић.

Др археологије Антонија Ропкић Ђорђевић, сарадник на пројекту

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!