Полагањем венаца на Спомен – обележје на Мајдану у Старом Kостолцу, обележен је 6. август – Дан рудара

Полагањем венаца на Спомен – обележје на Мајдану у Старом Kостолцу, обележен је 6. август – Дан рудара. Дан рудара обележава се у знак сећања на почетак штрајка у Сењском руднику 6. августа 1903. године, због отпуштања тројице рудара који су штитили права радника. Рудари те најстарије јаме у Србији су се током девет дана штрајка изборили да им се колеге врате на посао и успели да скрате радно време.

Представници огранка „ТЕ-КО Костолац“, Синдикалне организације ЕПС-а, Града Пожаревца и Градске општине Костолац, положили су венце на спомен обележје рударима покрај старог улаза у некадашњу јаму у Старом Костолцу.

У име костолачког огранка ЕПС-а венац је на спомен обележје положио директор Дирекције за производњу угља у Огранку „ТЕ-КО Костолац“ Драгослав Славковић. Испред синдиката „Копови Костолац“, венац су положили председник Данијел Радосављевић и његов сарадник Жељко Војиновић. Испред синдиката Термоелектрана „Костолац“ венац су положили председник синдиката Душан Бакић и његов сарадник Иван Млакар.

У име Града Пожаревца венац су положили градоначелник Саша Павловић и члан Градског већа Бојан Динић.

Испред Градске општине Kостолац венац су положили председник Градске општине Kостолац, Серџо Крстаноски и председница Скупштине Градске општине Kостолац, Милена Церовшек.

– Костолац представља неопходну карику електроенергетском потенцијалу Србије. Костолачки блокови Б1 и Б2 су у еколошком смислу најсавременији блокови у оквиру ЕПС-а. Наредне године планирамо пуштање у рад блока Б3 и његово прикључење на мрежу, рекао је директор Дирекције за производњу угља Огранка „ТЕ-KО Kостолац“ Драгослав Славковић.

Како резерве угља на ПК „Дрмно“ износе 200 милиона тона угља и како је овај површински коп једини снабдевач свих блокова у Костолцу, то је век рада лимитиран на 2038. и 2039. годину.

Он је истакао да су ЕПС и Огранак Костолац у протеклим годинама уложили значајна средства у истраживање новог лежишта Западни Костолац.

-У марту 2020. године од стране Рударско – геолошког факултета Београд, завршена је студија изводљивости експлоатације лежишта Западни Костолац. Она је показала да на том лежишту има 350 милиона тона угља, а да се изнад угљеног слоја налазе значајне количине шљунка, који би се наменски користио за даљи пласман на тржиште. Због тога је потребно урадити главни рударски пројекат како би се створили неопходни предуслови за отварање Површинског копа Западни Костолац, рекао је Славковић нагласивши да би се на тај начин у континуитету омогућио сигуран и стабилан рад постојећих термокапацитета и не би се стрепело од енергетске кризе.

Градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић честитао је 6. август, рударима подсетивши да се овај датум обележава од 1903. године, када је одржан штрајк у Сењском руднику.

– Услови за рад ваших тадашњих колега били су изузетно тешки, нарочито када се узме у обзир значај посла који обављате. Тај посао је значајан за ваше породице којим их прехрањујете, али још значајнију за државу коју својим мукотрпним радом покрећете.

Он је додао да је угаљ један од најзначајнијих енергената и да је од почетка његове експлоатације Србији дао немерљив допринос за њен развој.

-Подсетићу да је пре костолачког рудникау нашој земљи био отворен само Сењски рудник, тако да можемо рећи да и у том развоју имате водећу улогу међу осталим рудницима који постоје на нашем тлу.

Након полагања венаца, уприличен је културно -уметнички програм, који су припремили учесници патриотског пројекта „Моја Србија“, који реализује Психолошки центар Костолац, под покровитељством Градске општине Костолац.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!