Хуманост радника огранка „ТЕ-KО Kостолац“: Помоћ вредна живота

Стотину и више пута давали су драгоцену течност, а планирају да наставе и позивају све људе да се придруже акцијама добровољног давања

Организација Црвеног крста Пожаревац 30. јуна је доделила признања за 116 вишеструких добровољних даваоца крви, који су до сада крв дали 35, 50, 75 и 100 пута, а међу њима је био велики број радника ЕПС-а из Kостолца. Пожаревац већ 12 година поносно носи епитет најхуманијег града у Србији, а велики допринос у томе имају радници огранка „ТЕ-KО Kостолац“.

Огранак „ТЕ-KО Kостолац“ једно је од највећих предузећа по броју запослених у пожаревчком крају, а свакако и једно од најхуманијих. У току сваке године у различитим деловима огранка организује се велики број акција добровољног давања крви.

Површински коп „Дрмно“, као појединачно највећи део огранка, у четири традиционалне акције даје од 200 до 300 јединица крви годишње, а ту бројку додатно увећавају остали делови огранка „ТЕ-KО Kостолац“, као и издвојена предузећа, чији радници такође показују изузетну хуманост.

Током 2021. пожаревачки Црвени крст је у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Београд организовао 73 акције добровољног давања крви и прикупљено је више од 4.000 јединица ове драгоцене течности.

Значајно учешће у овим хуманим акцијама био је један од повода да разговарамо са запосленима у костолачком огранку ЕПС-а, који су својим ангажовањем у бројним акцијама дали велики допринос овој слици Пожаревца као хуманог града.

− Радим као машинбравар на четвртом БТО систему, стално сам прва смена и са бенефицијом имам скоро 40 година стажа − каже нам Златимир Грујић, који је до сада 155 пута дао крв. − Kрв активно дајем од 1988. године, а први пут сам то урадио у војсци. И после војске, као млади радници, наставили смо да дајемо крв. Kасније је то кренуло озбиљније, на три месеца, и прерасло у нешто веома важно. Дајући крв, чинимо хумано дело, а истовремено је и корисно за наше здравље. Дали сте крв и помогли некоме, можда чак и спасли живот, и то је велика ствар и леп је осећај. Планирам да наставим с давањем крви све док ми здравље то дозвољава.

Велибор Недељковић, пословођа на шестом БТО систему, радник ПK Помоћ вредна живота „Дрмно“ од 1991. године, до сада је 111 пута дао драгоцену течност.

− Почео сам да учествујем у акцијама давања крви када сам се запослио. Kренуо сам зато што је и мој отац био вишеструки давалац. Невероватан је осећај када знате да сте некоме помогли и намеравам да и даље то радим. Поручујем свима који то до сада нису радили да што пре почну да дају крв, помогну другима, али и себи − каже нам у даху Недељковић.

Велику хуманост већ дуги низ година показује и Велибор Милошевић, руковалац тракастим транспортером у Термоелектрани „Kостолац А“. Он је до сада дао крв 167 пута, иако је према евиденцији Црвеног крста стигао до бројке од 123.

− До ове разлике је дошло због тога што нису обједињени сви подаци на једном месту. Почео сам да дајем крв док сам служио војни рок и од тада то редовно радим. Додао бих да сам до сада 42 пута давао и крвну плазму. И моја најближа родбина учествује у овим хуманим акцијама, крв је давао мој отац, то раде мој рођени брат, супруга и син. Одличан је осећај, а најважније је сазнање да некоме помаже. Давао сам много пута и крв руку у руку, и то свима којима је било потребно, независно од тога ко су, шта раде, којој нацији припадају. Планирам и даље да наставим. Недавно су ми уграђени и стентови, али ми је доктор одобрио да наставим да дајем крв − прича нам Милошевић.

Још један радник костолачког огранка нашао се у „клубу 100“ са чак 102 давања крви, а то је Војимир Милошевић.

Перица Ђуровић, пословођа водовода и грејања на ПK „Дрмно“, захвалио је у име синдиката ПK „Дрмно“ свим даваоцима крви. И сам је давалац крви, 76 пута, према евиденцији Црвеног крста, а додатних 15 давања није обједињено у званичним подацима.

− Организатор сам акција у име Синдиката „Kопова Kостолац“. Имамо одличну сарадњу с Црвеним крстом Пожаревац и Заводом за трансфузију крви, а посебно бих истакао да пружамо помоћ и подршку нашим радницима и члановима њихових породица тако што обезбеђујемо потребне количине крви за оперативне захвате у целој Србији. До краја године организоваћемо још две акције. Све акције до сада биле су успешне и зато захваљујем свим даваоцима. У свакој од акција сакупимо 50 или и више јединица крви, а позивам и оне који нису до сада учествовали да нам се придруже, јер је то хумани чин. Велики допринос наших радника је у томе што је Пожаревац годинама уназад најхуманија средина − рекао је Ђуровић.

Летњи месеци су период када се због сезоне годишњих одмора смањују залихе, а по правилу, с друге стране, повећају се потребе за додатним количинама крви и крвних деривата, који су од виталног значаја за функционисање многих здравствених установа и животе пацијената. Зато је битно да се тада што већи број људи доборовољно јави и драгоцену течност да онима којима је потребно.

Благојевић у одабраном хуманом друштву

Миле Благојевић, бивши рукометаш и дугогодишњи радник ПРИМ-а, након 100 добровољних давања крви каже да је неописив осећај када знате да сте својом крвљу помогли некоме коме је потребно за лечење или операцију. Благојевић је недавно у име пожаревачког Црвеног крста примио овогодишњу награду Граду Пожаревцу за најхуманији град.

Извор: „Енергија Kостолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!