Започео са радом женски читалачки клуб „Кафенисање уз омиљену књигу“

У Библиотеци у Костолцу, Огранку Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, у суботу, 2. јула 2022. године, започео је са радом женски читалачки клуб „Кафенисање уз омиљену књигу“. Чланице новооснованог клуба су на првом састанку, у пријатном амбијенту библиотеке, уз кафу и посластице, разговарале о књигама Џејн Остин и сестара Бронте, као и о серијама и филмовима рађеним по њима. Други састанак женског читалачког клуба одржан је у петак, 22. јула, а за тему су изабране књиге Лусинде Рајли.


Лусинда Рајли (1965-2021), била је ирска књижевница, која се, након кратке балетске и глумачке каријере, посветила писању. Први роман написала је у 24. години, а светску популарност  постигла је серијалом „Седам сестара“, за који се спрема и филмска екранизација. Осми наставак серијала „Седам сестара“, у коме ће бити описан живот тата Солта, најављен је за следећу годину, у потпису Лусиндиног сина Харија Витакера, са којим је већ писала заједнички серијал књига за децу под називом „Анђели чувари“. Њене књиге преведене су на тридесет седам језика и постале су светски феномен.
Осим о Лусиндиним књигама, чланице новооснованог клуба, разговарале су и о књигама које су им обележиле живот. Свака је издвојила по пет књига, а неке од њих су: „Злочин и казна“ Фјодора Достојевског, „Сидарта“ и „Демијан“ Хермана Хесеа, „Дервиш и смрт“ Меше Селимовића, „Мајстор и Маргарита“ Михаила Булгакова, „Прохујало са вихором“ Маргарет Мичел, „Корени“ Добрице Ћосића, „Убити птицу ругалицу“ Харпер Ли, „Фаренхајт 425“ Реја Бредберија, „Предео сликан чајем“ Милорада Павића, „Ловац на змајеве“ Халеда Хосеинија…
Састанке су водиле: Рената Минић, дипломирани библиотекар саветник, Невена Вуксановић, дипломирани библиотекар, Марија Миловановић, књижничар.
Спонзор клуба је ресторан и пицерија „Галија“ из Костолца.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!