Душан Стевић, најмлађи шеф рударског система на копу „Дрмно“: Младе снаге преузимају одговорност

Рударски посао мора да се воли да би се постигли резултати и рекорди

Велики број истраживања показао је да је „Електропривреда Србије“ један од најпожељнијих послодаваца у земљи. Радити у великом и сложеном систему као што је ЕПС је част, али и велика одговорност. Пред запосленима, посебно у производним деловима ЕПС-а, много је професионалних изазова. Посао тражи пуну посвећеност, стручност и пожртвовање, посебно у рударском сектору, где се производни процес одвија под отвореним небом у свим временским условима. Иако је старосна структура запослених на Површинском копу „Дрмно“ неповољна, охрабрује чињеница да долазе млади кадрови који су решени да преузму одговорност.

Један од њих је Душан Стевић, мастер инжењер рударства, који је са четири године радног искуства својевремено био и најмлађи инжењер смене на ПK „Дрмно“. После шест година укупног радног искуства постао је најмлађи шеф неког рударског система, конкретно првог јаловинског система. Са девет година радног искуства постављен је за шефа угљеног система. Он је најмлађи шеф и угљеног рударског система на Површинском копу „Дрмно“.

− Хвала руководиоцима на указаној части и поверењу да ме поставе на овако важно место у производном процесу Површинског копа „Дрмно“ − рекао нам је Душан Стевић. − Трудићу се да својим радом, знањем, пожртвовањем и посвећеношћу оправдам указано поверење. Моја обавеза је да са сарадницима обезбедим поуздан рад и сигурну производњу, која се на угљеном систему одвија са три багера, четири бандвагена и осам погонских станица. На угљеном систему ради око 100 људи у четири смене.

Додаје да је срећан што је имао ту част да заједно са запосленима на угљеном систему и уз помоћ радника пратећих служби одржавања остваре историјску месечну производњу од нешто више од милион тона угља и да поставе нови месечни производни рекорд. И то на његов 33. рођендан.

− Изузетно сам срећан због тога и желим да захвалим свим рударима на БТД систему на оствареном рекордном резултату. Ништа не би било од овог резултата да није било добре синхронизације у раду надзорно-техничког особља и самих руковалаца багера, који су са својим сарадницима носиоци производног процеса и производних резултата – каже он.

Стевић је током школовања имао праксу и био упознат с радом на површинским коповима. Али тек када је почео да ради и када се попео на моћне рударске машине, схватио је да рударском послу човек мора бити потпуно посвећен и да га воли.

Kао породица

– За ово време било је лепих и стресних тренутака, јер је коп жив, сваког дана се нешто дешава. Мора да се води рачуна о машинама, људима и производњи. Да бисмо остварили планиране задатке, јасно је да морамо да функционишемо као породица, да се узајамно помажемо и комуницирамо. Машине јесу важне као средство за рад, али људи и тимски рад доносе резултат, поручује Стевић.

Извор: „Енергија Kостолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!