Почиње градња ветроелектране у Костолцу

Почиње градња ветроелектране у Костолцу

Изградња прве ветроелектране „Електропривреде Србије“ почела је уводним састанком са представницима компаније Сименс Гамеса, која ће испоручити и поставити ветрогенераторе снаге 73 мегавата у Костолцу.

– Надам се да ћемо ветропарк у Костолцу пустити у рад најкасније за 26 месеци. ЕПС ће са партнерима урадити све да се тај рок скрати колико год је могуће, али не на штету квалитета радова, него да, на обострано задовољство, што пре имамо на мрежи ветропарк у власништу ЕПС-а. Верујем у ово што радимо и то је основа за успех пројекта – рекао је Мирослав Томашевић, в. д. директора ЈП ЕПС на уводном састанку.

Томашевић је истакао да је ЕПС стабилан и да ће као и до сада наставити да буде окосница развоја економије и индустрије Србије.

Прва ЕПС-ова ветроелектрана са 20 генератора укупне снаге 73 мегавата простираће се на локацијама Дрмно, Петка, Ћириковац и Кленовник, на простору затворених површинских копова и одлагалишта огранка „ТЕ-КО Костолац“. Укупна вредност пројекта износиће око 114 милиона евра, од којих се 80 милиона евра финансира из кредита Немачке развојне банке KfW.

Стјепан Черкез, председник управе Сименс Гамеса РЕ захвалио је на поверењу и прилици да реализују ЕПС-ов пројекат.

– Веома озбиљно смо схватили задатак и у екипу смо укључили стручњаке који су већ радили на пројектима сличне комплексности. Озбиљно смо схватили питање рокова и крећемо са реализацијом – рекао је Черкез.

Према ранијим проценама, ветропарк у Костолцу производиће око 115 милиона киловат-часова електричне енергије годишње, што је довољно за снабдевање око 30.000 домаћинстава.

Стручни надзор над пројектом поверен је конзорцијуму који предводи Њу енерџи солушнс (New Energy Solutions), а директор те фирме Милош Цолић истакао је да су до сада успешно радили на реализацији пројеката градње 80 одсто од укупно 400 мегавата ветропаркова у Србији. Уводном састанку су присуствовали и представници компаније СГС, задужене за контролу квалитета и велики број стручњака укључених у реализацију пројекта.

Извор: http://www.eps.rs/cir/vesti/Pages/11-22.aspx

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!