У ОШ „Јован Цвијић“ одржана приредба у оквиру пројекта „Квалитетно образовање за све“

Костолачка Основна школа „Јован Цвијић“ део је пројекта „Квалитетно образовање за све“. Пројекат има за циљ да побољша квалитет образовања подстицањем демократске културе у формалном образовном систему применом приступа заснованог на антидискриминацији.

Школа кроз реализацију пројекта, који је под покровитељством Савета Европе вреднује културну разноликост, што је једна од лепших страна средине у којој ова деца одрастају.

У понедељак, 9. маја 2022. године у просторијама школе, у оквиру поменутог пројекта, одржана је приредба у којој су учествовали ученици од другог до шестог разреда. Разноликим програмом, од музичких тачака, преко плесних и драмских, до рецитаторских и на различитим језицима, ученици су истакли познавање обичаја, језика, начина живота скоро свих нација које живе у нашем граду. Активности које школа и свакодневно спроводи, заснивају се на европским тенденцијама спречавања дискриминације и реализацији квалитетног образовања за све ученике.

Организовањем приредбе „Квалитетно образовање за све“ истакнуте су све различитости међу ученицима и поштовање истих. С обзиром на то да је становништво Костолца разноврсно, и да поред већинске нације, Срба, живи још двадесет и пет националних мањина (Мађари, Албанци, Бошњаци, Хрвати, Црногорци, Словаци, Румуни, а најбројнија је ромска популација), град Костолац је прави пример уважавања различитости културе, обичаја, говора, празника… Упознавањем обичаја и културе других народа, уважавањем и подржавањем различитости у свим областима живота, прихватањем равноправности и поштовањем људских права, сваки појединац се интеркултурално образује.

Циљ пројекта „Квалитетно образовање за све“ је неговање демократске културе у школама, поштовање различитости у свим областима живота, као и спречавање дискриминације на свим нивоима.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!