Површински коп „Дрмно“: Почела сезона ремоната

Производни планови постављени веома високо, а изазов за запослене биће повећање временског искоришћења рударске механизације у циљу постизања веће продуктивности

Овогодишња сезона ремоната рударске механизације на Површинском копу „Дрмно“ трајаће осам месеци. За то време треба да се отклоне сви уочени недостаци на шест рударских система и опреми која је у функцији откривања, као и на рударској механизацији којом се ископава угаљ и постројењима дробилане.

Kако нам је рекао Горан Војводић, помоћник директора Дирекције за производњу угља за машинство, планом овогодишњих ремонтних активности предвиђено је да радови крену почетком априла и да се сви послови заврше до краја новембра.

− Распоред извођења оправки и њихово трајање подложни су изменама, како због доступности потребних резервних делова и опреме, спровођења јавних набавки, тако и због технолошке ситуације на површинском копу „Дрмно“− објашњава Војводић.

Он додаје да су постављени веома високи производни планови и да ће велики изазов да буде повећање временског искоришћења рударске механизације у циљу постизања веће продуктивности.

− Технолошки услови експлоатације су објективно неповољнији него раније, а захтеви за подизањем временског и капацитивног искоришћење основне рударске механизације виши. Примењена техничка и технолошка решења морају да се прилагођавају и да испрате актуелну ситуацију на Површинском копу „Дрмно“ – каже Војводић.

Послове на ремонтима обављаће као и до сада специјализоване екипе радника за поправку рударских машина из ПРИМ-а, радници служби одржавања копа „Дрмно“, као и запослени „Kосово Обилића“.

− У зависности од реализације јавних набавки, доступности неопходних резервних делова и опреме, постоји могућност и скраћивања предложеног временског трајања ремонтних активности. У том случају, оне би се спроводиле током планираних технолошких застоја – додаје он.

Први на реду је ремонт Четвртог БТО система и предвиђено је да се реализује у априлу. У кординацији са електранама Огранка „ТЕ-KО Kостолац“, ремонт угљеног система почеће нешто раније него што је првобитно планирано. Почетком маја угљени систем ући ће у ремонт и читав месец биће резервисан за ремонте багера који раде на ископовању угља, самоходних транспортера као и транспортера са траком.

− У исто време отклањаће се сви уочени недостаци на опреми и постројењима на дробилани, допреми, депонији, расподелном бункеру и на четири транспортера на везном систему којима се угаљ транспортује према костолачким термоенергетским капацитетима. Од значајних активности издвојио бих модернизацију погона транспортера Б-1400 и Б-1800. Модернизација погона транспортера обављаће се и у току ремоната Другог и Трећег БТО система – објаснио је он.

Након ремонта угљеног система, у јуну и јулу планирани су ремонти на Трећем и Првом БТО систему. Август је резервисан за оправку механизације која ради у склопу Петог БТО система.

− Према плану ремоната, септембар и октобар су предвиђени за ремонт шестог и Другог БТО система. Због недостатка великог аксијалног лежаја окрета горње градње багера, обавиће се углавном стандардни ремонти који ће трајати тридесетак дана. У овом периоду планирани су и завршетак монтаже, функционалне пробе и пуштање у рад новог транспортера J-II-4. Уговор за две нове погонске станице Б-2000, косе чланке и повратне станице потписан је са ГОША ФОМ. Очекујемо да прва погонска станица буде готова у том термину, како бисмо пре неповољних временских услова реконструисали и Други БТО систем и формирали етажни транспортер на БТД систему од опреме Б-1800 која се демонтира са Другог БТО система – објашњава Војводић.

Он каже да је за ову ремонтну сезону предвиђена модернизација окрета и реконструкција једног од три самоходна транспортера БРс-2400, док би преостали требало да се заврше у току 2023. године. Ремонтна сезона завршиће се оправком Е-багера до краја новембра.

Велики посао

Санација лежајева окрета великих пречника на багеру СРс-2000 (окрета горње градње и обртног левка) и окрета тањира на багерима ведричарима, захтева велико ангажовање радника, знатна средства и доста времена. То ће бити главна активност током ремонта у 2023. години.

Извор: „Енергија Kостолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!