У Костолцу свечано обележен Светски дан Рома

Поводом Светског дана Рома у позоришној сали Дома културе у Костолцу уприличена је Свечана академија посвећена овој националној заједници. Светски дан Рома установљен је са циљем да се укаже на тежак положај Рома и да се државе подстакну и обрате пажњу на унапређивање њиховог положаја.

Свечаност је започета интонирањем српске и ромске химне, након чега се присутнима обратио Реџеп Алијевић, председник Удружења „Креативни Роми“.

– Роми имају проблеме у свим сегментима друштвеног и јавног живота и зато је важно да се укључе у све друштвене токове. Важан циљ за Роме као и за Градску општину Костолац је уређена инфраструктура у свим махалама, где Роми живе што ће допринети побољшању услова живота. Када буду завршени радови на изградњи фекално – канализационе мреже, ми се тада можемо похвалити целој Србији, јер ћемо бити једини који имају уређену комплетну инфраструктуру.

Председница Скупштине Градске општине Костолац, Милена Церовшек је честитајући празник припадницима ромске заједнице истакла да је Костолац пример добре праксе и сарадње са ромском популацијом.

-Роми дају посебан печат и различитост нашој мултикултуралној средини. Ово је прилика да изразимо поштовање према припадницима ромске заједнице, која је најбројнија национална мањина у нашој општини. Градска општина Костолац негује и поштује интересе Рома са којима остварује заједничке резултате у свим областима, рекла је Церовшек и додала да Градска општина Костолац својим активностима чини значајне кораке у побољшању услова живота Рома и настоји да допринесе њиховој интеграцији у друштво уз неопходно очување њихове традиције и културе.

-Градска општина Костолац је прошле године започела једну од најважнијих капиталних инвестиција, а то је изградња фекално канализационе мреже у насељима Канал, Колиште и Дидино насеље. Око 420 домаћинстава, односно 2000 грађана већином ромске националности могу за себе да кажу да постају грађани првог реда који ће имати воду, грејање, канализацију и на крају остаје путна инфраструктура коју свакако нећемо занемарити, истакла је председница Скупштине Градске општине Костолац, Милена Церовшек.

Према речима Саше Павловића, градоначелника Града Пожаревца трагови дискриминације према ромској популацији и даље нису искорењени.

Он је том приликом позвао родитеље да подстичу своју децу не само да иду у школу, већ и да вредно уче и постижу добре резултате.

– Запамтите величину људског бића не дефинише боја коже или место рођења, већ жеља за знањем и учењем. Ако те жеље има, онда је само небо граница. Град Пожаревац ће као и до сада бити ваш партнер и најгласнији мотиватор да ваша деца досегну небеске висине. Костолац је изразито мултикултурална средина и прави је пример да је то могуће.

Подсећамо Светски дан Рома установљен је 1990. године, у знак сећања на први Међународни конгрес Рома, који је одржан од 4. до 8. априла у Лондону. На том првом међународном окупљању установљени су ромска химна „Ђелем, ђелем“, као и застава.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!