Заједно до јачих електропривреда у региону

Са Самита енергетике Требиње

Интеграција региона у области енергетике једно је од решења за изазове које намећу енергетска транзиција, повећање удела обновљивих извора енергије и балансирање система, оцена је учесника панела „Путеви и динамика транзиције електропривреда у региону“ на Самиту енергетике Требиње (СЕТ).

– Треба да се интегришемо, јер заједно смо јачи. Упућени смо једни на друге. Колико год покушавали да самостално функционишемо и имамо нешто само за себе, то је немогуће, морамо се повезати – рекао је Мирослав Томашевић, в. д. директора „Електропривреде Србије“ на панелу.

Говорећи о преласку на обновљиве изворе енергије истакао је да је суштинско питање балансирање система.

– Лако је рећи да ћемо имати инвестиције, али је питање како ћемо да балансирамо систем – рекао је Томашевић и оценио је да се мора имати у виду да „окретањем“ ка нуклеарним и гасним електранама, оних земаља које немају тај енергент, набавка из иностранства води у енергетску зависност.

На питање да ли постоје јасни планови докле ће у Србији радити капацитети на угаљ, Томашевић је рекао да неће лицитирати са роковима.

– Србија неће журити са енергетском транзицијом. Следићемо зелену агенду и све потписане споразуме, али морамо првенствено заштитити интерес наше државе. Видели смо скок цена изазван кризом у Украјини. Лако је било правити планове ако се занемари ризик који се ипак десио. Као озбиљна држава кренули смо са интегрисаним националним енергетским и климатским планом. Радићемо различите сценарије развоја, следити европску регулативу. Добро ћемо промислити, јер базна енергија као што сама реч каже, је наша основна енергија која обезбеђује континуалну производњу и морамо се ње држати иако то сада није популарно – нагласио је Томашевић.

Говорећи на самиту, Лука Петровић, директор „Електропривреде Републике Српске“ указао је да нису довољно искоришћени енергетски потенцијали у региону и могућности сарадње и да на томе треба радити у будућности на добробит грађана и енергетских компанија.

– Заједно можемо бити стабилнији, профитабилнији, организованији и надасве пријатељи – истакао је Петровић.

Трећи СЕТ окупио је стручњаке, доносиоце одлука и представнике енергетских компанија и регулатора Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Црне Горе, Словеније, Хрватске, Северне Македоније, Немачке, Пољске, Кине и Мађарске.

На скупу који траје од 16. до 18. марта, у 10 панела учествоваће око 70 водећих стручњака, а ЕПС ће поред првог човека компаније на панелима представљати и Мијат Милошевић, директор Сектора за снабдевање тржишта и подршку трговини електричном енергијом.

Извор: http://www.eps.rs/cir/vesti/Pages/5-22.aspx

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!