Промоција успешних и талентованих ученика Основне школе „Доситеј Обрадовић“ Пожаревац

Пожаревачка Основна школа „Доситеј Обрадовић“ најстарија је школа у браничевском округу, а друга по старости у Србији. Основана је давне 1733. године.  Данас ова образовна установа броји 957 ученика распоређених у 38 одељења (од чега три одељења за ученике са сметњама у развоју, тешкоћама у учењу, групе продуженог боравка) и има 88 запослених.

Школска зграда је под заштитим Републичког завода за заштиту споменика културе. У наредном периоду планирана је комплетна реконструкција и адаптација зграде од пода до плафона коју ће финансирати Канцеларија за управљање јавним улагањима у сарадњи са Градом Пожаревцем. Школа ће бити по најсавременијим стандардимауз визију једносменског рада целодневне наставе.

Директорка ове образовне установе је Ивана Јоксимивић.

Негујући традицију, стручност и квалитет у раду школа поносно стоји у срцу свог града образујући и васпитавајући кроз скоро три века.  Доситејев највећи понос су заједнички успеси ученика и наставника ментора на свим нивоима такмичењима. 

Традиционално школа организује „Вечери страних земаља „и успоставља сарадњу са бројним амбасадама негујући тиме мултикултуралност.

На тај начин представљају се обичаји, историја, култура, језик, образовни систем, уметност одређене државе. Гости школе тада су амбасадори и њихови аташеи за културу.

До сада су школски тимови организовали вечери Јапана, САД-а, Француске, Аустралије, Индије, Русије и Турске.

Поред наставних, школа негује дијапазон ваннаставних активности, што указује да води рачуна о различитим потребама ученика и њиховим интересовањима. Иначе, наша школа је постала модел школа из области професионалне оријентације ученика завршних разреда и већ годинама уназад у Центру за културу организујемо сајам професионалне оријентације за све ученике осмог разреда нашег града. На тај начин шлола помаже ученицима у одабиру средњих школа, односно образовних профила.

Школа је прошлу школску годину започела новим учионичким намештајем у вредности од 2.220.000 динара. Захваљујући пројекту „Унапређивање услова и безбедности боравка ученика у школи“, средства је добила од стране  Надлежног министарства, то јест Сектора за ученички и студентски стандард и инвестиције.  

Најбољи наставници у Србији

Школа је 1984. године била добила Ордена рада са црвеном заставом, годину дана касније, тачније 1985, додељена јој је Вукова награда за изузетан допринос развоја културе у СРС, док јој је 2008. године уручена Повеља културе Општине Пожаревац. Такође, два радника ове образовне установе добитници су награде за животно дело.

Подсећамо да су професорка српског језика Ивана Стојановић и професор др француског језика Војка Миловановић понеле титуле најбољих наставника у Србији.

Школа је основала је и Ученичку задругу „Доситејево сунце“ и била домаћин Новогодишњег сајма свим ученичким задругама у Пожаревцу.

На додели награда које  Град Пожаревац додељује поводом Дана радника у образовању Александар Радовановић је добио је признање за остварене изузетне резултате у образовно- васпитном раду.

Свој образовно – васпитни рад школа темељи на квалитетној и савременој настави чији се резултати и постигнућа мере бројим успесима на такмичењима свих нивоа из области науке, уметности и спорта.

Текст и емисија настали су у оквиру пројекта „Млади за младе“, по основу Kонкурса о суфинансирању пројеката из буџета Града Пожаревца, ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2021. години.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!