Депонија пепела и шљаке „Ћириковац“: Припреме за проширење капацитета

Ћириковачка депонија спремна за рад у зимским условима, стање на касетама стабилно како би се задовољиле потребе обе костолачке ТЕ

Завршене су све активности неопходне за функционисање депоније пепела и шљаке у зимским условима рада. Заједно са запосленима у Сектору одржавања Термоелектране „Костолац Б“ сервисирали смо све пумпе и комплетне линије, тако да са добром кондиционом спремом саме депоније улазимо у зимски период. Ако посматрамо функционисање депоније пепела и шљаке у току целе године, зимски период је увек најзахтевнији и најкритичнији, због чега смо с посебном пажњом и средили све што је требало у периоду када су и термолектране биле у ремонту. Сервисирање свих сегмената ћириковачке депоније пепела и шљаке је предуслов за неометан рад, каже Бранко Стевић, руководилац Депоније пепела и шљаке у Ћириковцу.

Говорећи о самом капацитету, Стевић каже да депонија пепела и шљаке „Ћириковац“ задовољава потребе обе костолачке термоелектране.

− Стање на касетама у оквиру депоније је стабилно. На касети 1 има довољно простора за депоновање пепела и шљаке до пролећа 2022, и то за смештај комплетне производње пепела и шљаке из термоелектрана „Костолац А“ и „Костолац Б“. Намеравамо да до марта наредне године приведемо крају радове на изградњи касете 2 до коте 77. Уколико нас време послужи, ово може бити завршено и раније. Након тога, имаћемо довољно простора за пепео и шљаку све до краја 2023. године − рекао је Стевић.

За 2022. планирани су свеобухватни радови на проширењу капацитета ове депоније, а ове године приводе се крају неопходне припреме за реализацију усвојених планова.

− Радови на завршетку прве и друге фазе на депонији обављаће се по техничком рударском пројекту. Према плану, радови ће трајати око 20 месеци, да бисмо до краја 2023. изградили потпуно нову инфраструктуру на коти 92. Прецизније, очекује нас изградња пепеловода, нових пумпних станица, као и изградња новог базена технолошке воде. Оног момента када почне да ради комплетна новоизграђена инфраструктура на коти 92, уследиће затварање садашње инфраструктуре са коте 68. Треба нагласити да ћемо поставити нову двослојну водонепропусну фолију, ради се о ХДП и бентонитској фолији која има задатак да онемогући продор воде из депоније у природну средину. Ради се о великом подухвату и значајној инвестицији за огранак „ТЕ-КО Костолац“ – додао је Стевић.

Ветрозаштитини појас на источном ободу депоније додатно је ојачан садњом сибирског бреста и багрема. Насип је на овом потезу подигнут са коте 92 на коту 95. Планирано је да се на западном потезу засаде багрем и брест да би се додатно појачала заштита непосредне животне средине. Ове врсте су изабране наменски за садњу на депонији зато што имају бујну вегетацију која омогућава бољу заштиту околине. У будућем периоду биће формирано водено огледало и монтираће се пумпна станица која ће бити пловећег типа.

− Када буде завршена изградња нове инфраструктуре на коти 92, биће у потпуности потопљене касете 1 и касете 2, што ће довести до стварања воденог огледала. Оно што ће бити новина јесте то да се процесна вода неће више извлачити из црпних станица, већ ће постојати пловећа пумпна станица која ће се кретати по површини воде. На овај начин у насељима у околини депоније неће бити развејавања пепела и шљаке. Ово је ново технолошко-техничко решење, које ће регулисати развејавање пепела и шљаке, јер ће све бити потопљено водом – рекао је Бранко Стевић.

Извор: Енергија Костолац`

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!