Хумани гест наше суграђанке Оливере Хајровић: Нова српска војска на Kрфу

Наши млади Костолчани, ученици 6. 7. и 8. разреда Основне школе „Јован Цвијић“, 22. августа отпутовали су на Крф. Ово дивно путовање омогућила им је Оливера Хајровић, специјалиста медицинске психологије, која је руководилац Психолошког центра „Костолац“. Наиме она је цео свој ауторски хонорар од продаје књиге “Адолесценти – спој науке и праксе” донирала младим и талентованим Костолчанима.

Пре поласка у фијали Цркве Светог Максима Исповедника одржан је молебан, а затим је старешина цркве свештеник Дејан Лазаров, благословио награђене ученике и пожелео им срећан и успешан пут на грчко острво Крф.

„Психолошки Центар“ Костолац у сарадњи са Основном школом „ Јован Цвијић“ у Костолцу је током маја месеца међу ученицима осмог разреда спровео анонимну анкету за избор најхуманијих личности сваког одељења. За најплеменитије ученике осмог разреда изабрани су: Маја Лозанчић, Петар Стевановић, Катарина Тасић, Марија Дражић и Вељко Павловић. Месец дана касније изабрани су најлепши литерарни радови на родољубиве теме, и још петоро ученика је као награду добило путовање на Крф. Награђени су: Милица Ристић, Милица Шебић, Јана Ковачевић, Петар Јовановић и Барбара Ивић.

У духу историје, путовање носи име „Стопама наших предака”. Путовање је забавно – едукативног карактера и укључује бројне креативне радионице и обилазак културно-историјске баштине Kрфа. Ученици ће се том приликом упознати са начином живота наших предака који су у Првом светском рату дали своје животе зарад слободе.

Осим обиласка споменика на Kрфу ђаци ће обићи и острво Видо, а у кампу ће за њих бити органозоване радионице које доприносе јачању родољубља.

У склопу четранестодневне образовне ексурзије млади стичу и унапређују своја сазнања из српске историје и културе, православне вере, традиције, језика и писма, на практичан начин: кроз облазак историјско – културних споменика, радионичарски рад, историјски биоскоп, музичке и позоришне вечери, квизове, спортске и друге активности.

Поред ученика из Костолца на Крф су отишли и најталентованији и најбољи ђаци из разних делова Србије и читавог региона – Републике Српске, Федерације БиХ и Црне Горе.

Наградно путовање на Kрф у оквиру пројекта „Стопама наших предака“, организује Српска православна црква посредством часописа за децу „Светосавско звонце“, а наши млади Костолчани ће бити у прилици да осете чари овог острва захваљујући Оливери Хајровић која је већи део своје каријере посветила адолесцентима.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!