Oбновљена преводница ХЕ „Ђердап 1“: Председник Србије посетио ЕПС-ову највећу ХЕ

Модернизовану и реконструисану бродску преводницу у Хидроелектрани „Ђердап 1“ у рад су пустили Александар Вучић, председник Србије и Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији.

– Данас Србији враћамо један обновљен и модернизован међународни водни пут јер ова адаптација бродске преводнице баш то значи. Укупна вредност пројекта је 28,5 милиона евра – рекао је Вучић након пуштања преводнице у рад.

Време превођења бродова сада је скраћено на сат и по, уместо више од два сата, колико је до недавно трајало, а новим инжењерским решењима смањен је потенцијални број непредвиђених застоја и прекида пловидбе.

Вучић је захвалио ЕУ на донацији од 11 милиона евра за адаптацију преводнице и истакао да га је највише обрадовала педантна и прецизна реализација пројекта, који је завршен тачно у дан предвиђеног рока. Пројекат је предводила немачка фирма ДСД Ноел и уз њу домаће фирме Фермомонт инжењеринг и Електромонтажа Краљево, које су урадиле више од 60 одсто посла и показале да у Србији може да се ради успешно и добро и да људи буду задовољни.

Председник Србије је најавио да ће у ревитализацију система хидроелектрана „Ђердап“ бити уложено још 380 милиона евра у наредних 10 година.

– То је велики задатак за ЕПС, како би Ђердап могао да добије нових 50 мегавата за производњу електричне енергије – истакао је Вучић.

Он је додао да у Србији трошимо све више струје и то не само зими већ и лети, као и да смо се навикли на много удобнији живот не питајући се да ли смо изменили инфраструктуру, имамо ли довољно ресурса за производњу и хоћемо ли уопште имати довољно електричне енергије. 

– Кључно питање напретка Србије је питање енергетског снабдевања и енергетске безбедности наше земље – рекао је Вучић и додао да ће се, ако буде потребно, око тог питања борити и са Владом Србије ако буду имали неслагања. – Они који мисле да је важно да само бринемо о томе да ли је нама добро, а да за 10 или 20 године не размишљамо хоћемо ли да плаћамо 500 милиона, милијарду или 1,5 милијарди евра за увоз електричне енергије, не мисле на будућност. Наш посао није да гледамо и слушамо себе већ да гледамо у нашу децу, оне који долазе и да њима не оставимо дебалансирану Електропривреду Србије. Већ морамо да ширимо своје капацитете, да размишљамо о будућности. Зато ћу да се борим за енергетску сигурност и за раднике који производе електричну енергију јер ми без струје нисмо ништа, као што ништа нисмо ни без гаса, без воде и свих других ресурса без којих не можете да замислите озбиљну државу – поручио је Вучић.

Током обиласка контролног торња преводнице, Милорад Грчић в. д. директора „Електропривреде Србије“ у име компаније, поклонио је председнику етнографску карту српског народа за време Аустроугарске и Турске царевине.

– Као председнику који све старо обнавља и који је започео еру нове, модерне Србије – рекао је Грчић уручујући поклон Вучићу. 

Шеф делегације ЕУ у Србији, Сем Фабрици, истакао је да модернизација бродске преводнице има велику економску вредност, јер Ђердап представља драгуљ српске енергетике и технологије.

– Драго нам је што је ЕУ учествовала у томе да се његов век продужи за 30 до 40 година. Друга важна ствар је да Србија и ЕУ деле транспортну политику. Дунав као међународна река је важан и Србија је део те шире мреже, а овим пројектом ћемо повећати одрживост тог пловног пута. Трећи важан елемент пројекта је његова еколошка вредност јер су речни токови најзеленији вид транспорта, а овим Србија добија још веће могућности да искористи речни саобраћај, што има ефекат на животну средину – оценио је Фабрици.

Извор: http://www.eps.rs/cir/vesti/Pages/40-21.aspx

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!