Све у складу са одлукама Владе Србије: Одржана 2. ванредна седница НО ЈП ЕПС

На 2. ванредној седници, у новом сазиву Надзорни одбор Јавног предузећа „Електропривреда Србије“ донео је одлуку о измени трогодишњег плана пословања 2021-2023. године првенствено због измене броја запослених. ЕПС је закључком Комисије за нова запошљавања Владе Србије добио сагласност за пријем у радни однос нових запослених. ЕПС ће тим закључком имати могућност да се 420 запослених из ПРО ТЕНТ, који су и до сада били ангажовани у електропривреди, прими у стални радни однос у ЕПС-у, првенствено у производњи.

Друга измена 3ПП односи се на финансијски резултат, јер су се цене електричне енергије на тржишту промениле, те су повећани и приходи и расходи за по три милијарде динара. НО ЈП ЕПС је донео и одлуку о именовању Комисије за ревизију, сходно законским одредбама, и за председника ове комисије изабран је нови председник НО и независни члан проф. др Јован Деспотовић.

Чланови Надзорног одбора упознати су са информацијом о статусу пројекта завршетка изградње термоелектране „Колубаре Б“ и обавештени су о допису потпредседнице Владе Србије и министарке рударства и енергетике да није могућа даља реализација пројекта ТЕ „Колубара Б“.

– Желим да НО подсетим на чињеницу да је ЕПС све кораке спроводио у складу са одлукама Владе Србије и Министарства рударства и енергетике, као и да је ТЕ „Колубара Б“ замена за капацитете који ће се ускоро гасити и да ће Србија 2024. године остати без капацитета за производњу базне електричне енергије – рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС.

Члан НО проф. др Александар Гајић нагласио је да је НО заобиђен при доношењу ове стратешке одлуке. Гајић истиче да ЕПС развија пројекте за коришћење обновљивих извора енергије, али су ти капацитети нестабилни.

Поставља се питање како у периодима када ОИЕ капацитети не раде обезбедити електричну енергију осим увозом – рекао је Гајић.

Председник НО проф. др Јован Деспотовић истакао је да чланови НО у овом периоду треба максимално да се укључе у сагледавање правца развоја ЕПС-а у будућности.

Извор: http://www.eps.rs/

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!