Брнабић у Костолцу: Борба за заштиту животне средине почела 2014.

Председница владе Ана Брнабић обишла је данас постројење за одсумпоравање у Термоелектрани Kостолац Блок Б које испуњава најстроже еколошке страндарде ЕУ и најавила да ће у наредном периоду наставити да представља конкретне резултате у заштити животне средине која је почела 2014. године.
Поручила је да је заштита животне средине један од три приоритета владе и да то говори о степену развоја Србије.

Извор фотографије: (Влада Републике Србије/ Слободан Миљевић)

Она је новинарима после обиласка Блока Б рекла да је имала жарку жељу да дође у Kостолац и да подсети на то где, када и ко је почео борбу за здравију животну средину у Србији.

“Да се подсетимо да је борба за заштиту животне средине у овој земљи почела тек 2014. када је кренула влада Александра Вучића. Шест година касније, 2020. године Србија добија владу која као једна од три приоритета ставља заштиту животне средине”, рекла је Брнабић.

Они који, каже, данас критикују владу ништа нису урадили од 2002. до 2012. на заштити животне средине, и да су они издавали дозволе Рио Тинту и продали сва наша водоизворишта.

Извор фотографије: ЕПС Енергија Костолац

“Они су издавали све дозволе за пројекте против којих данас протестују, продали су сва наша водоизворишта и право на експлоатацију наше пијаће воде док су били на власти”, каже Брнабић.

Навела је да је 2002. продато прво наше водоизвориште, а 2008. и Мивела из Трстеника као једна од најквалитетнијих пијаћих вода у Србији хрватском Агрокору Ивице Тодорића за читавих четири милиона евра.

“Сва водоизворишта су продата до 2011. за укупно 60 милиона евра. Прво решење за одобрење радова Рио Тинту издато је 2004. и 17 година је Рио Тинто на Дрини. Нисмо га ми довели”, рекла је Брнабић.

Извор фотографије: ЕПС Енергија Костолац

Навела је да су 2012. влада Мирка Цветковића и тадашњи министар заштите животне средине Оливер Дулић издали решење за извођење радова Рио Тинта у Лозници и то на бушотинама великог пречника.

“То се дешава 2012. Ти људи нама данас спочитавају те исте пројекте”, каже Брнабић.

Извор фотографије: ЕПС Енергија Костолац

Брнабић је напоменула да је изградња филтера ТЕ Kостолац Блок Б почцела 2014. и да је тадашња влада Александра Вучића, упркос поплавама, економским проблемима и неопходној потреби за фискалном консолидацијом ипак донела одлуку да уложи 130 милиона долара у први филтер за одсумпоравање на једној нашој термоелектрани.

Нагласила је да је то јасан сигнал шта је важно за квалитет живота грађана Србије и да је од 2014. до данас влада улозила укупно око 600 милиона евра у постројења за одсумпоравање која би осигурала чистији ваздух и санирање последица термоелектрана.

“Завршили смо ово постројење, овај флтер за одумпоравање на ТЕ Kостолац Блок Б, у току је изградња тих постојења у Блоку, а и Блоку Б у ТЕНТ-у”, рекла је Брнабић.

Подсетила је да је изградња постројења за одсумпоравање почела 1. децембра 2020. на ТЕНТ Блок Б.

Навела је да је у марту ове године Скупштина усвојила закон о климатским променама као први системски закон који се бави овом важном темом.

Најавила је да ће у наредним недељама обићи још неке пројекте и видеће се шта је све урађено у заштити животне средине на најконкретнији начин, а шта је у плану.

“На крају крајева само дела говоре, резултати који су иза нас, а ови који протестују против Рио Тинта, мислим пре свега на бившу власт и политичаре који су на улицама, не мислим на еколошке покрете, јесу ти који су њих доводили, њима давали дозволе. Најстрашније је лицемерје да нама они данас причају о заштити животне средине”, рекла је Брнабић.

Навела је и да ће у постројења за пречишћавање отпадних вода бити уложено шест милијарди евра, а да њихова изградња почиње у 27 локалних самоуправа.

Председница владе је ТЕ Kостолац посетила са министаркама рударства и енергетике и заштите животне средине, Зораном Михајловић и Иреном Вујовић, као и са в.д. директором ЕПС-а Милорадом Грчићем.

Извор: http://www.tanjug.rs/

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!