ЕПС зарадио 74 милиона евра од извоза струје

Милорад Грчић, в. д. „Електропривреде Србије“, о пословању ЈП ЕПС

„Електропривреда Србије“ остварила је изузетне резултате и надмашила постављене циљеве упркос отежаним условима пословања које је наметнула пандемија ковид-19. Само од продаје електричне енергије на слободном тржишту, ЕПС је од почетка 2021. године имао зараду од око 74 милиона евра. Од 1. јануара до 6. априла на берзама је продато 1,4 милијарде киловат-сати електричне енергије, а није било потребе да се енергија купује. То је око три пута већа продаја електричне енергије на берзама него у истом периоду 2020. године захваљујући одличним хидролошки условима и знању стручњака ЕПС-а.

ЕПС-ове хидроелектране су у том периоду произвеле четири милијарде киловат-сати што је за око 50 одсто више зелене енергије него у 2020. години и око 27 одсто више него у 2019. Све хидроелектране су захваљујући доброј погонској спремности и ревитализацијама могле да искористе изузетне дотоке на рекама и произвеле много више енергије.

Производња угља на планираном нивоу и стабилан рад термоелектрана омогућили су да ЕПС од почетка године произведе укупно више од 11 милијарди киловат-сати електричне енергије. То је за девет одсто више него у истом периоду 2020. и за шест одсто више него у 2019. години. 

Сви резултати наставак су домаћинске политике пословања и коришћења свих домаћих ресурса. У 2020. години када је веома било тешко остварити успешне резултате и испунити зацртане планове ЕПС је имао четири пута већи профит од планираног. Забележили смо нето добит од 16,2 милијарде динара, односно око 137 милиона евра, и испунили производне планове. ЕПС је у прошлој години само у буџет Србије уплатио више од 80 милијарди динара. ЕПС је показао снагу и отпорност захваљујући стручним и посвећеним запосленима и био поуздан енергетски ослонац за целу Србију, домаћинства, фабрике, болнице.

Производња електричне енергије у прошлој години била је за два одсто већа него у 2019. Електране ЕПС-а радиле су стабилно и у 2020. години произвеле нешто више од 34 милијарде киловат-сати електричне енергије. На површинским коповима ЕПС-а у Рударском басену „Колубара“ и копу „Дрмно“ у Костолцу произведено је укупно 39 милиона тона угља. Рудари „Колубаре“ остварили су одличне резултате и четврти пут у историји надмашили производњу од 30 милиона тона у једној години.

Наставили смо улагања и током 2020. ЕПС је реализовао инвестиције укупне вредности 37,7 милијарди динара. У пројекте заштите животне средине уложено је 11,8 милијарди динара. Једнo од најважнијих градилишта је Костолац где се гради нови блок снаге 350 мегавата, вредан 618 милиона долара. Ужурбано је и у Обреновцу где се успешно радило на градњи система за одсумпоравање у ТЕНТ А, вредног 217 милиона евра. Постављен је и камен темељац за слично постројење у ТЕНТ Б, вредности 210 милиона евра. Око 120 милиона евра биће реализовано кроз рад домаћих фирми.

Поносан сам и што реализујемо велики инвестициони циклус и што смо са мртве тачке покренули важне пројекте за модернизацију производње ЕПС-а. Низ започетих улагања наставља се и у 2021. години, а ускоро крећу и потпуно нови пројекти. Циљ је унапређење постојећих термоелектрана, хидроелектрана, рударске механизације, а посебан изазов су отварања савремених копова и изградња нових „зелених“ електрана.

Извор: http://www.eps.rs/

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!