Сектор за информациони систем: И софтвер и хардвер положили корона испит

Одржавање хардвера и софтвера, као и опреме за телекомуникације и свега што не захтева непосредни контакт са осталим запосленима, завршава се релативно брзо и без икаквих кашњења

Од почетка пандемије Covid-19 посао у огранку „ТЕ-КО Костолац“ организован је у складу са препорукама здравствене струке. У реалности је ово значило да је први пут у костолачком огранку уведен рад од куће, који се у највећој мери ослања на обављање радних задатака путем интернета. Због тога је Сектор за информациони систем морао додатно да уложи напоре у поуздано функционисање своје инфраструктуре.

Марко Грујић, руководилац Сектора за информациони систем у костолачком огранку ЕПС-а, указује на то да успевају да ураде све што се од њих захтева.

– Наш сектор ради као и до сада, по устаљеним процедурама. Рад сектора за информациони систем, и поред смањења броја запослених на радним местима услед мера везаних за Covid-19, одвија се готово непромењено у смислу испуњења радних обавеза. Сви запослени који су на раду од куће схватају своје обавезе и за сада немамо никаквих потешкоћа у испуњењу свих радних задатака. Трудимо се да се све извршава благовремено и без одлагања, јер је неометано функционисање нашег сектора витално за рад осталих делови огранка – каже Грујић.

Сектори производње угља и електричне енергије захтевају поуздану и ефикасну подршку Сектора за информациони систем, посебно у области успостављања комуникације с другим деловима ЈП ЕПС.

– Много тога се данас ради бежичним путем, а видео-конференције су постале део наше пословне свакодневице. Сарадња са свим деловима унутар огранка је константно добра, комплетна подршка се обезбеђује како онлајн тако и изласцима на терен, уз обезбеђене мере заштите. Запослени у сектору за информациони систем су такође на располагању да обезбеде неометену комуникацију између свих делова ЈП ЕПС и огранка „ТЕ-KО Kостолац“, заједно са осталим колегама ИKТ-а, па се може закључити да смо постали један добар и јединствен тим – објашњава Грујић.

Сектор за информациони систем задужен је и за одржавање ИКТ инфраструктуре, а наш саговорник истиче да хардвере и софтвере одржавају у складу с актуелним процедурама, уз максимално уложени напор свих запослених да се све заврши у адекватном року.

– Што се опреме и софтвера за обезбеђивање кључних пословних процеса тиче, никаквих кашњења нема и не сме их бити. Одржавање хардвера и софтвера, као и опреме за телекомуникације и свега што не захтева непосредни контакт са осталим запосленима, завршава се релативно брзо и без икаквих кашњења. Оно што захтева излазак на терен, непосредни контакт са запосленима којима са подршка пружа, обавља се уз прописане мере – каже он.

Због велике динамике развоја ИКТ опреме, у овој области је неопходно стално праћење технолошких помака и увођење новина у циљу правовремене модернизације система.

– Задаци Сектора за информациони систем и у овој години биће унапређивање система техничке заштите, а ту се пре свега подразумева модернизација оних делова који због своје времешности не испуњавају стандарде. Исто тако остајемо на курсу јединствене ИKТ целине, односно да учествујемо у интеграцији заједничких пројекта у ЈП ЕПС – истиче Грујић.

Извор: Енергија Костолац

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!