Успешна 51 година рада ТЕНТ А

Милорад Грчић, в. д. директора „Електропривреде Србије“, честитао Дан ТЕНТ

Више од пола века, тачније 51 годину највећа фабрика електричне енергије на Балкану, термоелектрана „Никола Тесла А“ , сигуран је стуб енергетске стабилности Србије. Честитам 51. рођендан ТЕНТ А свим запосленима, онима који су градили овог енергетског гиганта и свима који су заслужни за вишедеценијски поуздан рад ове термоелектране – рекао је Милорад Грчић, в. д. директора „Електропривреде Србије, поводом 7. марта, дана ТЕНТ.

За више од пола века ТЕНТ А произвео је 375 милијарди киловат-сати, а цео огранак ТЕНТ 733 милијарде киловат-сати електричне енергије. Годинама уназад нижу се рекорди и реализују успешне инвестиције. Пројекти модернизације ТЕНТ-а покрећу и развој привреде Србије, а многе гране привреде имају сигурног партнера.  Са пројектом изградње постројења за одсумпоравање ТЕНТ А је данас једно од највећих градилишта у Србији и доказ да стручни, вредни и предани људи постижу значајне резултате у свим временима.

– Сви у ЕПС-у су поносни на 51 годину рада ТЕНТ А, али свега тога не би било да генерације запослених нису уложиле велико знање и посвећеност послу. Резултати су доказ пажљивог одржавања и паметног модернизовања. Већ пет година чинимо све да ТЕНТ остане најсигурнија карика у електроенергетици Србије и за будуће генерације, а многе закочене и заборављене пројекте покренули смо са „мртве тачке“.  Чувамо оно што смо наследили од људи који су изградили овај систем. Радимо на пројектовању и развоју и настављамо започети инвестициони циклус. Само пројекти одсумпоравања у ТЕНТ А и Б вредни су више од 400 милиона евра, а ове године следи капитални ремонт и повећање снаге на блоку 1 у ТЕНТ Б. Тиме ћемо омогућити да наредним годинама ТЕНТ ради поуздано и да по модерним европским стандардима производи електричну енергију – нагласио је Грчић. – Многи под маском заштите животне средине дижу глас против наших термоелектрана, али заправо скривају и своје праве циљеве и налогодавце који Србији желе енергетску зависност и пропаст. Они не раде у интересу грађана и привреде Србије, већ раде само за сопствени интерес и профит. Термоелектране модернизујемо и прилагођавамо их европским стандардима и истрајаћемо на том путу. Много тога смо већ урадили, филтери су уграђени на свим блоковима ТЕ, а увелико радимо на пројектима одсумпоравања. Наше ТЕ биће као и некад пре раме уз раме са европским.

Извор: http://www.eps.rs/

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!