Убрзава се изградња блока 3 у ТЕ „Костолац Б“

Модеран и чист блок

Очекује се да из Кине стигну нови радници и да се убрза израда свих потребних пројеката и документације како би се у овој години убрзала изградња новог блока који ће испуњавати све прописе у области заштите животне средине

После скоро три деценије „Електропривреда Србије“ је 2018. почела изградњу новог, модерног и ефикасног блока снаге 350 мегавата. Нови блок Б3 испуњаваће све домаће и европске прописе у области заштите животне средине и дугорочно ће повећати сигурност српског електроенергетског система. То је од пресудне важности за ЕПС имајући у виду и нове енергетске регулативе Европске уније.

– Кључно уверење је да ће се у овој години максимално убрзати радови имајући у виду интерес наше компаније. До краја године очекује се да највећи део крупне опреме буде на градилишту, генератор, турбина, делови котла под притиском – најавио је Жељко Лазовић, руководилац портфолија кључних инвестиционих пројеката у Сектору за кључне инвестиционе пројекте.

Он додаје да је кинеска компанија ЦMEК најавила долазак нових кинеских радника у периоду када је планирано интензивирање радова на градилишту. Очекује се да целокупна челична конструкција главног погонског објеката буде испоручена и монтирана на градилиште до краја 2021. године и да почну интензивни радови на монтажи котловског постројења.

Ово је један од највећих инвестиционих пројеката који се тренутно реализује у држави и омогућава покретање српске привреде.

– Изградња новог термоблока „Костолац Б3“ пројектована је према најстрожим европским стандардима и важећим техничким прописима – каже Жељко Лазовић. – Инвестиције ЕПС-а у термоелектрану „Костолац Б“ омогућавају и оживљавање домаће електро и машино градње.

Он истиче да је пројекат укључио савремене технологије и стандарде из области технике, све тренутно важеће елементе заштите животне средине, па чак и неке који се тек очекују. Уговором је предвиђено и да сва опрема која ће бити уграђена у нови блок испуни европске нормативе квалитета.

– Сагласност на студију о процени утицаја на животну средину пројекта изградње новог блока Б3 на локацији термоелектране „Костолац Б“ добијена је од Министарства заштите животне средине у октобру 2017. године. Пројекат се реализује уз сагласност Румуније, у складу са конвенцијом ESPOO о прекограничном утицају на животну средину. Техничке карактеристике новог блока подразумевају вредност емисија у дозвољеним граничним вредностима. Ниво сумпор-диоксида (SO2) биће мањи од 150 милиграма по кубним метру, једињења азота (NOx) од 200 милиграма по кубном метру, док ће ниво прашкастих материја бити мањи од 10 милиграма по кубном метру – навео је Лазовић.

Због бржег добијања грађевинских дозвола пројекат је подељен на 14 фаза, са циљем да раније почне извођење радова на локацији. Како је истакао Лазовић, радови на реализацији пројекта „Костолац Б3“ интензивно се изводе у три правца. Први је израда пројектне документације и прибављање дозвола и сагласности, други је израда и испорука опреме и трећи извођење радова на локацији.

– Један од главних предуслова за почетак израде сваког дела опреме, а самим тим и почетак извођења радова на градилишту, израђена је документација, пројекти за грађевинску дозволу и пројекти за извођење, као и добијање сагласности одговарајућих институција. Документација мора бити урађена у свему према прописима Републике Србије, јер у противном неће бити могуће да се добију неопходне сагласности, као ни грађевинске дозволе. До сада добијене дозволе за 10 система и две додатне дозволе се налазе у процесу издавања у Министарству грађевине, саобраћаја и инфраструктуре – објаснио је Лазовић.

– Извођење радова на локацији званично је почело 5. фебруара 2018. године, а радови се изводе на девет система. У 2021. години очекују се знатно убрзавање радова на градилишту, пре свега монтажни радови на систему 50, главном погонском објекту (монтажа челичне конструкције, монтажа котловског постројења), који се налази на критичном путу, као и почетак радова на преосталих пет система, који до сада нису почели. У току ове године очекује се да већи део опреме буде произведен и да се доласком нових кинеских радника интензивирају радови на градилишту. Интензивирање радова је императив. Зато очекујемо долазак радника из Кине које смо тражили и који су најављени.

Наш саговорник указује на то да је кашњење делом проузроковано и због утицаја коронавируса, али се зато сада траже начини да се негативни ефекти на реализацију пројекта што више смање.

– У наредном периоду, до средине 2021, планира се прибављање свих преосталих грађевинских дозвола и завршетак свих пројеката за извођење. Очекујемо континуитет у извођењу радова, са фокусом на системе који су започети, као и на оне који ће се тек радити. Такође, планирамо усвајање преосталих планова контроле квалитета, као и да пратимо производњу опреме и присуствујемо испитивањима у складу са могућностима услед утицаја коронавируса -објаснио је Лазовић.

Извор: Енергија Костолац

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!