Дан државности Србије обележен у Пожаревцу полагањем венаца у Градском парку, крај спомен обележја Милошу Обреновићу

Поводом Дана државности Србије, у Пожаревцу су положени венци у Градском парку, крај спомен обележја Милошу Обреновићу.

Венце су положиле делегације Града Пожаревца, Градске општине Костолац, Војске Републике Србије, Министарства унутрашњих послова, Удружења потомака ратника 1912-1920. године, Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије до 1918, као и представници ГО СНС и ГО СПС Пожаревац.

Минутом ћутања, одата је пошта учесницима Првог и Другог српског устанка.

Градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић, поручио је да је и раније много пута доказано да моћ једне државе није у нужној величини њене територије, природним богатствима и новцу, већ управо у визији оних који су на њеном челу.

„Тада када су се одиграли догађаји који су инспирисали данашњи празник, као и сада имамо мудрог државника који уме да нас учини поносним, што смо држављани Србије. Оно што је на сваком човеку, породици, селу, граду у Србији је да таквим људима помогне. Ову лекцију из патриотизма, Пожаревац је добро научио. Као награду за то већ смо добили, то што јачи и бољи сваким даном данас поносно можемо овде пред спомеником књаза Милоша о слободи рећи. Живела Србија!“.

Павловић је нагласио да је настанак модерне Србије нераскидиво повезан са Сретењским  уставом из 1835. године и подизањем Првог српског устанка 1804.

„То јесу датуми које би многи народи желели да имају у својој историји. Иако по форми различити, суштински су и Устанак и Устав изнедрили потврду народне воље доносећи, у кратком или дужем периоду, слободу и мир. Први, извојеван оружјем, а други пером и мастилом, заједно су доказали да жеља за сопственом државом, модерном и уређеном није нестала у народу и након тешких година које су биле иза њих. Напротив, тешка времена захтевајући тешке одлуке, увек су кроз историју знала да изнедре одлучне људе, визионаре, који су радећи за Србију гледали далеко испред себе. Ти људи су умели код народа да пробуде понекада успавани патриотизам, а заједно са њим су померали планине и чинили немогуће могућим. То се нарочито огледа код подизања Првог српског устанка и почетка ослобођења Србије од Отоманског ропства. Сјајне победе на бојном пољу и мудрост при преговорима утрли су пут коначном ослобођењу“, рекао је Павловић.

Србија обележава Дан државности у знак сећања на 15. фебруар 1804. године када је у Орашцу почео Први српски устанак, али и дан када је 1835. године, проглашен први српски Устав.

Успеси у Првом и Другом устанку, познати у европској историји као „српска револуција“, омогућили су да у време владавине кнеза Милоша Обреновића буду ударени темељи модерне српске нације и државе.

Овај датум, узет је као почетак стварања модерне српске државе и као национални празник, а слави се од 2001. године.

Председница Скупштине Градске општине Костолац, Милена Церовшек и председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски

Народни посланик, Верољуб Арсић, градоначелник Града Пожаревца, Саша Павловић и председник Скупштине Града Пожаревца, Предраг Мијатовић
Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!