Обележена слава Цркве Светог Максима Исповедника у Kостолцу

У среду, 3. фебруара 2021. године наша црква у Kостолцу обележила је црквену славу –  Светог Максима Исповедника. Светом Литургијом је началствовао пожаревачки архијерејски намесник Владимир Кочабер уз саслужење свештенства из Пожаревца и околних парохија.

У току Литургије освештане су заветне иконе Светог Максима Исповедника и Светог Великомученика Прокопија, који је заштитник Костолца.

Иконе је радила сестра Нада Стојаковић из манастира Каћ, који се налази недалеко од Новог Сада. Рађене су у византијском стилу, по узору на фрескопис у Цркви Светог Максима Исповедника, који је радио отац Стаматис Склирис из Атине, један од најбољих иконописаца у православном свету.

Овогодишњи колачар славе био је други парох новокостолачки свештеник Иван Филиповић са породицом, док су улогу колачара за наредну годину преузели Новица и Снежана Ивановић из Костолца.

Светој Литургији су присуствовали председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски и директор Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ Костолац, др Горан Несторовић.

Након Свете Литургије уприличена је трпеза љубави за све присутне вернике и госте.

Црква Светог Максима Исповедника у Kостолцу је прва парохијска црква у СПЦ која је посвећена овом свецу. Максим Исповедник је највероватније рођен у Цариграду, у племићкој породици, и још у младости је заузео високо место на двору византијског цара Ираклија. Због тога што је заступао диофизитску позицију осуђен је као јеретик, мучен и протеран у изгнанство, где је убрзо умро. Недуго затим, његово учење је оправдано на Шестом васељенском сабору у Цариграду и он је проглашен за свеца.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!