Активности на депонији пепела и шљаке ПК „Ћириковац“

Активности на надоградњи и модернизацији депоније пепела и шљаке на ПК „Ћириковац“, које су започете прошле године, настављене су и у овој. Радови на изградњи северозападног и западног насипа до завршне контуре пепелишта, која се налази на коти 92 метра надморске висине, одвијају се у континуитету. Дужина северозападног насипа је око 1.700 метара, у који ће бити уграђено готово 760.000 кубних метара земље. Поред ове деонице, откопном механизацијом копа „Ћириковац“, багерима дреглајн, гради се и јужни насип, у који ће бити уграђено око 180.000 кубних метара земље.

Бранко Стевић, шеф Службе за формирање депоније пепела и шљаке на ПК „Ћириковац“

Изградња северозападног и западног насипа, који има и функцију ветрозаштитног појаса, добро напредује и до сада је уграђено 560.000 кубних метара материјала. Просечна висина насипа је око 20 метара, у зависности од профила терена. У основи, насип има ширину од 120 метара, а круна насипа на коти 92 биће 30 метара. Рачунамо да ће радови бити завршени половином ове године, што ће умногоме зависити од временских услова током зиме. Уговором је предвиђено да се посао реализује до краја године, али реално, то ће бити знатно раније – рекао нам је Бранко Стевић, шеф Службе за формирање депоније пепела и шљаке на ПК „Ћириковац“.

Како објашњава Стевић, на насипу који се гради биће постављен нови пепеловод, чија се  изградња планира у наредне две године. Како је реч о објекту који има и функцију ветрозаштитног појаса, на косинама насипа планирана је садња стабала сибирског бреста и багрема.

Западни насип

Радови на изградњи западног насипа по завршној контури пепелишта поверени су конзорцијуму који сачињавају фирме: „Про ТЕНТ“ из Обреновца, „ЛДС“ и „Водопривреда“ из Пожаревца и „Хемелас“ из Лазаревца.

Извор: „Енергија Костолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!