Убрзање градње блока Костолац Б3 у следећој години

Градња новог блока Б3 у Термоелектрани „Костолац Б“ један је од најважнијих пројеката за енергетски систем и „Електропривреду Србије“ због чега је спорост у реализацији недопустива и радови морају да се убрзају, оценили су Зорана Михајловић потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике и Милорад Грчић, в. д директора ЈП ЕПС после обиласка градилишта.  

– Ово градилиште је веома важно за наш енергетски систем. У озбиљном је кашњењу и заједно са ЕПС-ом и извођачем радова, кинеском компанијом ЦМЕЦ, покушаћемо да то променимо. За нас је неприхватљив предлог извођача да се радови заврше на јесен 2022. године, из искуства на пројекту у претходном министарству знам да је могуће ствари покренути брже. И овде сам данас да извођачу пошаљем јасну поруку да неке ствари нећемо толерисати, као што нећемо стајати са стране и посматрати реализацију пројекта. Знам колико добро раде друге кинеске компаније у Србији и ЦМЕК ће морати да им се прикључи – рекла је Михајловићева.

Додала и да је ЦМЕК прва компанија која је најавила успорење радова због пандемије и да ће Министарство и ЕПС бити ту да пруже сваку помоћ.

– Именовали смо мали тим који ће бити овде све време, учинићемо све да помогнемо извођачу, али ћемо и обавити разговоре да би се овај блок завршио и раније. Ниједно градилиште у саобраћају и инфраструктури није стало с радом током пандемије, овде фале Људи, инжењери и ефикаснија реализација. Учинићемо све да променимо овај ток спорости, јер ЕПС-у су потребне нове инвестиције и пројект- закључила је она.

 Милорад Грчић рекао је да је стање на градилишту у Костолцу у значајној мери у фази кашњења, те да је изгубљено пет година од потписивања уговора до почетка радова 2018.

– Ово је један од најважнијих пројеката за ЕПС, изградња 350 мегаватног блока. Важно је да се што пре заврши и буде на мрежи. Уговор за пројекат је по принципу кЉуч у руке. Срећан сам због помоћи коју ћемо имати од Министарства, јер овај пројекат доприноси стабилности ЕПС-а и стабилности снабдевања електричном енергијом. Сигуран сам да ћемо, без обзира на све проблеме, већим ангажовањем и већим приливом радника из Кине успети да убрзамо радове и и да ћемо већ почетком 2021. видети значајне промене на градилишту – рекао је Грчић.

Нови блок „Костолац Б3“ снаге 350 МW, једна је од највећих инвестиција у домаћем енергетском сектору и прво велико енергетско постројење које се гради у Србији након скоро три деценије. ЕПС ће добити модеран, ефикасан блок који ће испуњавати све домаће и европске еколошке критеријуме и дугорочно ће повећати сигурност српског енергетског система.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!