Виртуелне промоције у Костолцу

Библиотека у Костолцу, Огранак Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац наставља са својим одличним радом на виртуелном промовисању културе и књижевности.

Виртуелни пут око света са познатим путописцем и књижевником Виктором Лазићем, под називом „Од немила до недрага“ одржан је 10. децембра 2020. године (у сарадњи са Центром за културу Костолац).

Виктор Лазић (Београд, 24. јануар 1985) српски је књижевник и адвокат, докторанд кинеског права, полиглота, научни и стручни преводилац за енглески језик са лиценцом туристичког водича, филателиста и нумизматичар. Један је од најзначајнијих српских путописаца. Виктор је оснивач и председник Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“, као и Музеја српске књижевности, Музеја књиге и путовања и Библиотеке Лазић које послују у оквиру Удружења. Члан је Удружења књижевника Србије. На својим бројним путовањима, која су отпочела још у средњој школи, а потом прерасла у много озбиљније подухвате, Виктор је провео укупно дванаест година. Обишао је више од 100 земаља на шест континената – путовао је Европом, Азијом, Аустралијом, Африком, Јужном Америком и Северном Америком. Са путовања је доносио разне предмете, књиге и културна добра како из познатих, тако и мање знаних предела и народа, са идејом да у Београду створи богату музејску ризницу која сведочи о различитим светским културама, али и српској култури у свету. Искуства и сазнања која је стекао на путовањима преточио је у неколико књига путописа, а објавио је и више од 1000 репортажа за разне медије. Због активног рада на богаћењу, али и очувању српске културе, као и бројних пословних, културних и друштвених активности, Виктор је добитник неколико награда и признања, међу којима су „Ђурин шешир”, „Темишварска повеља“ и награде „Родољуб Нићифоровић” и почасна титула Заслужног грађанина Вождовца.

Виртуелна промоција романа „Бас и контрабас“ добитника НИН-ове награде Саше Илића, одржана је 16. децембра 2020. године.

Саша Илић, рођен је у Јагодини 1972. године, дипломирао је на Филолошком факултету у Београду. Објавио три књиге прича: Предосећање грађанског рата (2000), Душановац. Пошта (2015), Лов на јежеве (2015) и три романа: Берлинско окно (2005), Пад Колумбије (2010) и Пас и контрабас (2019) за који је добио НИН-ову награду. Један је од покретача и уредник књижевног подлистка Бетон у дневном листу Данас од оснивања 2006. до октобра 2013. У децембру исте године основао је са Алидом Бремер лист Бетон Интернатионал, који периодично излази на немачком језику као подлистак чувених новина Тагенцајтунг (Tageszeitung) и Франкфуртер Рундшау (Frankfurter Rundschau). Један је од уредника Међународног књижевног фестивала ПОЛИП у Приштини. Са Миленком Бодирогићем је у оквиру куће Орфелин издаваштво из Новог Сада покренуо едицију за савремену књижевност Ноћ Републике. Његова проза доступна је у преводу на албански, француски, македонски и немачки језик. Живи и ради у Београду. Запослен је у Народној библиотеци Србије.

Виртуелно дружење са писцем и стендап комичаром Иваном Драјзлом одржано је 17. децембра 2020. године.

Иван Драјзл рођен је 1976. у Алексинцу. По образовању је доктор филолошких наука и ради на Академији техничко-васпитачких студија са седиштем у Нишу. Осим професионалног ангажмана активан је као писац, стендап комичар, предавач. Објавио је две збирке приповедака (Приручник за потревљивање, 2002, Ни секс ни град, 2007), једног романа са више аутора (Трагом 41, 2012) и два самостална романа о Винчанској цивилизацији (Знамење богова, 2015, Година звери, 2016, Тајна Кургана, 2017). Опробао се у многим областима. Био је, поред осталог, текстописац, репер, глумац, позоришни редитељ, оснивач пејнтбол клуба, власник издавачке куће, аутор и оператер ескејп рума. Мотивацију за рад црпи из чврстог уверења да најбољи дан његовог живота лежи у будућности. Живи и ради у Нишу.

Разговоре са писцима водиле су Рената Минић, дипломирани библиотекар саветник и Невена Вуксановић, дипломирани библиотекар.

У разговоре са књижевницима укључили су се са својим питањима: Војин Милошевић, Јања Копун, Тадија Вуксановић и Ања Златковић чланови новинарске секције Основне школе „Јован Цвијић“ Костолац.

Монтажу филмова радила Вукосава Минић.

Видео снимци виртуелних промоција доступни су на сајту, YouTube каналу и ФБ страни Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац:

https://www.nbpo.rs

https://www.youtube.com/channel/UCQ9uwBubLNxNPrPrehUOomw

https://www.facebook.com/biblitekapozarevac

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!