НОВОФОРМИРАНИ ДРВОРЕДИ У КОСТОЛАЧКИМ УЛИЦАМА

Крајем октобра месеца, са престанком вегетације, започела је јесења садња у оквиру реализације пројекта „Формирање новог дрвореда“ у Костолцу. Радови се изводe према унапред утврђеном распореду и без обзира на лоше временске услове. За око месец и по дана засађено је 451 садница различитих врста дрвећа и то у 7 костолачких улица. Овом фазом предвиђена је садња још 405 младих садница, од којих је 200 садница већ стигло, а конвој из Брисела расадника „Арбор“ очекује се да пристигне наредних дана са још 205 садница. Mеђу пристиглим садницама налазе се и млада стабла јединствене голосеменице Гинко, која нема преживелих рођака.

Ред.УлицаНазив-врста садницеНазив врста садницаБрој садница
1.ИндустрискајеребикаSorbus aucuparia40
2.Трудбеничка 1 деоПирамидална шљива,липаPrunus domestika48
3.Трудбеничка 2 деоМлеч (јавор)Titla cordata118
4.Карађорђева лева страна до КленовникакопривићSettis Australis130
5.Војводе МишићајеребићSorbus aucuparia28
6.8 МартаКугласт багремRobina pseudoacacija Umibraculiifera57
7.КаналграбCarpino betulis16
8.ЛокацијаДом пензионераКугласти багремRobina pseudoacacija Umibraculiifera14
Укупно   451
Новооформљене дрвореде костолачких улица обишао је председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски, са својим замеником Дарком Грубетићем и члановима Већа Милицом Јовић, Миладином Радомировићем и Бајрамом Морина.

Након завршетка јесењег дела садње очекује нас и последња, садња у пролеће 2021. године којом ће се у целости реализовати пројекат „Формирања новог дрвореда“ у Костолцу.

Посадити 1710 нових садница са 50 различитих биљака за само 18 месеци је од изузетног значаја и огроман допринос заштити животне средине, а све то ради се системски и плански за многе генерације које долазе после нас.

Извор: http://kostolac.rs/

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!