Заједничка изјава премијера Србије и Републике Српске о изградњи три хидроелектране


„Горња Дрина“ за заједнички раст

Премијерка Србије Ана Брнабић и премијер Републике Српске Радован Вишковић потписали су 13. новембра у Бањалуци заједничку изјаву о изградњи три хидроелектране у горњем сливу реке Дрине, чија је укупна вредност 520 милиона евра. Три хидроелектране
би чиниле будући хидроенергетски систем „Горња Дрина“, а прва би била „Бук Бијела“.
Брнабићева је рекла да су Србија и Република Српска основале заједничко предузеће за изградњу три хидроелектране, у којем је „Електропривреда Србије“ већински власник са 51 одсто, а преостали удео има „Електропривреда РС“.

– Ради се о пројекту „зелене енергије“ који ће омогућити економски раст и Србије и Републике Српске – рекао је Вишковић.

Предузеће „ХЕС Горња Дрина“ настало је одлуком Владе Републике Српске из септембра 2019. године спајањем фирми „Хидроелектрана
Бук Бијела“ и „Хидроелектране Фоча и Паунци“.

Премијерка Србије је рекла да је то први од два стратешка заједничка пројекта РС и Србије у овој и наредној години, а да ће за други – изградњу аеродрома у Требињу – до краја године Србија дати из буџета 30 милиона евра.
Она је најавила да ће у изградњу аеродрома у Требињу Србија уложити укупно 51 милион евра, а да би први летови с тог аеродрома гребало да буду већ 2022. године.

Извор: ЕПС Енергија

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!