Удружење „Од књиге до душе“: Помоћ Свратишту за децу улице

Удружење за промоцију културе, традиције и туризма „Од књиге до душе“ из Костолца организовало је хуманитарну акцију прикупљања зимске гардеробе, обуће, играчака, хране и средстава за хигијену за „Свратиште за децу“ у Београду које води Центар за интеграцију младих, са циљем унапређења квалитета живота деце која живе или раде на улици.

Корисници услуге Свратишта су деца узраста од 5 до 15 година која су, због начина живота, изложена вишеструким ризицима. Живот деце које користе услуге Свратишта у Београду је веома тежак, тако да је Удружење ову акцију спровелу са жељом да се штићеницима Свратишта бар мало олакша тежак живот који воде. Свратиште има просторије на два места: на Новом Београду – ул. Булевар Арсенија Чарнојевића 145 и на Звездари – ул. Крфска 7а.

Донацију „Свратишту за децу“ је 30. октобра 2020. године уручио Горан Минић, припадник Министарства унутрашњих послова, запослен у Полицијској станици Костолац, члан и један од оснивача Удружења „Од књиге до душе“.

Учесници хуманитарне акције:

Ружица Живковић, Јово Ћулибрк, Невена и Тадија Вуксановић, Зорица и Слађана Вујчић, Мира Милошевић, Снежа Трајић (Аутотранспорт), Магдалена Реџовић, Миланка Стокић, Јасмина и Божо Ђаловић, Гордана Славковић, Марија Волић, Маја Живић, Драгица Стефановић, Маја Живковић, Санела Арсић, Вера Савковић, Милица Исаковић, Зорица и Владица Бранковић, Весна Радивојевић, Драган Журжевић, Жељко и Александра Миладиновић, Горан и Рената Минић, Јулијана Ивановић (Апотекарска установа Пожаревац), Александра Ристић Стевић, Негица Павловић и Светлана Алексић (Трговинска радња АС).

Превоз обезбедио Синдикат Аутотранспорт д.о.о. Костолац.

О самом Удружењу:

Удружење „Од књиге до душе“ је невладино, непрофитно удружење, основано 14. фебруара 2018. године ради очувања и промоције културе, народне традиције и обичаја овог краја. Удружење је састављено од ентузијаста и креативаца (ученици, студенти, библиотекари, просветни радници, здравствени радници, књижевници, слободни уметници, пензионери и домаћице), који желе својим радом и залагањем да помогну у развијању и промовисању заједнице у којој живе. Ради остваривања својих циљева, Удружење се бави организовањем предавања, радионица, излета, екскурзија, концерата, изложби, манифестација, књижевних, сценских, мултимедијалних и других програма којима се истражују и негују естетске вредности традиционалних уметности и културе у области духовне заоставштине, народне традиције, књижевног и музичког стваралаштва, туризма и другог.

Удружење се бави и хуманитарним радом. До сада је организовало више хуманитарних акција: посетили су и однели донацију Дому за лица ометена у развоју у Стамници, којима су након тога били и домаћини  – штећеницима приредили обилазак Археолошког парка „Виминацијум“, обилазак Костолца и ручак; организовали су посету и помоћ Центру за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској, као и Прихватилишту за одрасле у Кумодрашкој у Београду. Председница Удружења „Од књиге до душе“ је Рената Минић.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!