Почела јесења садња: Саднице стигле из Белгије

На територији Градске општине Костолац, почела је јесења садња младих садница у оквиру пројекта „Замена, реконструкција и формирање новог планског дрвореда у Костолцу, као и реконструкција дрвореда и уређење зелене површине у централном парку у Костолцу”.

Пројекат је један од највећих у Србији, са циљем заштите и унапређења животне средине. Првокласне саднице су висине 6 метара, а пречника око 25 центиметара. 

Председник ГО КОстолац Серџо Крстаноски и председница Скупштине ГО КОстолац Милена Церовшекза засадили стабло платана

Почетак јесење садње младих стабала, на паркинг простору иза ОШ „Јован Цвијић“ у Костолцу обишли су: Серџо Крстаноски, председник ГО Костолац, Милена Церовшек, председница Скупштине ГО Костолац, заменик председника ГО Костолац Дарко Грубетић, чланови Већа ГО Костолац Срђан Радовановић, Маријана Божић, Милица Јовић, Бајрам Морина и Миладин Радомировић, помоћница председника ГО Костолац Маја Здравковић, као и Славко Божић, власник Привредног друштва за биодекорацију „БИОДЕКОР“ доо из Београда.

Прве чиповане саднице на територији Републике Србије, засађене су на подручју Градске општине Костолац. Предност оваквих садница је што може да се прати влажност, температура и раст саме биљке.


Према речима председника ГО Костолац, Серџа Крстаноског план је да се засади преко 1760 стабала (21 улица и градски парк).

„Циљ самог пројекта је: испуњење законских обавеза стварањем нових површина  под  дрворедом и нових зелених површина, стварање повољних микроклиматских  услова, заштита животне средине и подстицање урбанистичког развоја ГО Костолац. Бенефити формирања новог дрвореда: повећање површине под зеленилом – преко 60 %, смањење загађености ваздуха у граду, лепши изглед  града, а самим тим сачуваће се  безбедност објеката, саобраћаја и најважније грађана.“- наглашава Крстаноски.

У првој фази на јесен 2019.године рађено је орезивање дрвећа и сеча болесних стабала. У другој фази засађено је 900 нових стабала, од 6 до 8 година старости, а у  трећој фази укупно ће бити засађено преко 800 садница. 

На територији ГО Костолац засадиће се преко 50 различитих врста биљака и то:

  • – Високи лишћари: ситнолисна липа – 7, Гинко – 11, бела бреза –  11, леска, ликвидамбар – 45, сребни јавор – 6, јавор млеч – 12, сребрна липа – 9, дивљи кестен – 14, пирамидална буква – 1, клен – 11, бреза – 20, јаворолисни платан – 12, црвени храст – 4, црни јасен – 6;
  • Ниски лишћари: црвенолисна шљива – 11, јапанска трешња – 3, жалосни дуд – 6 , магнолија – 10, руј – 3;
  • Високи четинари: црни бор 17, бели бор 5 , дугоигличава јела 5, оморика 5 чемпрес 4  , смрча 18, атласки кедар – 8;
  • Средњи и ниски четинари: тиса – 10, пачемпрес – 20, туја – 20, ариш – 12;
  • Листопадно шибље: јоргован – 7, ванхутеова суручика – 19, патуљасти берберис – 6, јапанска јабука – 8, форуиција 8;
  • Зимзелено шибље: дуњарица – 7, махон

Крстаноски се том приликом захвалио Граду Пожаревцу, који је преко Буџетског фонда за заштиту животне средине обезбедио средства за реализацију овог пројекта, као и власнику фирме „БИОДЕКОР“ Славку Божићу, јер су на веома професионалан и одговоран начин пристипили реализацији овог пројекта. Такође председник је најавио да ће у наредној години Градска општина Костолац приступити реализацији још два пројекта у циљу заштите животне средине и то: реконструкција плаже „Топољар“ на површини од 4 хектара и пројекат уређења градског парка – изградња пешачко – бициклистичке стазе до локације где се тренутно налази надвожњак, чије је рушење најављено у наредном периоду.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је image-69.png
Pieter Van Dyck власник компаније „Arbor” из Белгије у посети Костолцу

Подсећамо први шлепер са првокласним садницама стигао је у фебруару 2020. године из белгијског расадника „Arbor”.  Pieter Van Dyck власник компаније „Arbor” je 19. фебруара посетио Костолац и том приликом председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски и председница Скупштине Градске општине Костолац Милена Церовшек са својим сарадницима, спровели су га у обилазак локација где је планирана садња садница.

Садња прве саднице, фебруар 2020. године

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!