Отворена ликовна колонија „Отвореног срца и пријатељства“

У организацији Удружења ликовних уметника УЛУК „АРТ“ из Костолца у петак, 9. октобра отворена је 14. Међународна путујућа ликовна колонија под називом „Отвореног срца и пријатељства„. Покровитељ манифестације је Градска општина Костолац.

Свечаном отварању је присуствовала Јелена Шаманц, директорка Центра за културу „Костолац„. Поздравивши учеснике из Србије и региона, пожелела им је добродошлицу и угодан боравак у Костолцу.

Учесници су смештени на простору некадашње железничке станице у Костолцу, где ће и стварати ликовна дела. Уметници ће током тродневне Ликовне колоније имати задатак да насликају по једно платно, а можда и више у зависности од њиховог сензибилитета.

Домаћин ове манифестације, председник УЛУК ,,АРТ“-а, Жељко Стојићевић рекао је да је најзначајније да сваки аутор слика што му је најближе јер тако настају најбољи радови.

„Овај амбијент је сјајна инспирација. Уметници ће моћи како да размене мишљења о радовима, али и да сумирају утиске. Ова манифестација је традиционалног карактера, а по први пут и хуманитарног. Сва средства прикупљена од продаје уметничких слика, биће пребачена на жиро рачун ликовног уметника и члана нашег удружења, који се тренутно у Београду лечи од карцинома“.

Ликовно удружење УЛУК „АРТ„, у наредном периоду планира да ослика манастир из XIII века који се налази код Деспотовца. „Тај рад биће бесплатан, јер су наша хумана срца одлучила, да иза нас остане један велики рукопис на тако лепом здању“, рекао је Стојићевић и поручио да човек треба иза себе да оставља трагове у добрим делима, па ће и ово осликавање представити траг у времену за будуће генерације.

УЛУК „АРТ“ постоји од давне 1978. године и тада је радио као секција у оквиру Културно – уметничког друштва „Костолац“, а од 2002. године је регистрован као удружење. Сада броји преко 100 чланова који су учесници многих ликовних колонија и изложби широм Србије и региона.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!