Стручни скуп: „Оснаживање медија за извештавање о наркоманији“

У организацији Речи народа: Оснаживање медија за извештавање о наркоманији

Са циљем јачања професионалних и етичких капацитета новинара, у среду, 16. септембра, представници медија Браничевског округа окупили су се у Пожаревцу поводом стручног скупа на тему „Оснаживање медија за извештавање о наркоманији међу адолесцентима“. Организатор је Новинско издавачко привредно друштво „Реч народа“ Пожаревац, уз финансијску подршку Министартсва културе и информисања РС.

Том приликом је Андријана Максимовић, координаторка пројекта и директорка Речи народа, указала на то да је  наркоманија међу адолесцентима у алармантном порасту, тако да је важно адекватно усмерити фокус медија за професионално, одговорно и активистичко бављење овом темом, базирано на заштити малолетних лица као предмета извештавања.

–  Циљ је допринети едукацији и превенцији, у чему су велики потенцијал, улога и одговорност медија. Наркоманија међу адолесцентима је мултидимензионална појава са бројним негативним, неретко сензационалистичким конотацијама. Томе у великој мери доприносе медији, неиспуњавајући своју основну улогу у сфери јавног информисања, корективну и едукативну. Међу локалним медијима доминира ?заобилажење? ове теме, што је последица недовољне професионалне оспособљености, али и недоступности информација. На тај начин се доприноси нормализацији наркоманије као појаве и оставља утисак беспомоћности друштва да било шта предузме. Реч је о потенцијалном проблему свакога од нас, сваке породице, школе.., и неопходно је да се наркоманија међу адолесцентима уврсти у агенду медија на локалу. Зато је важно оснажити новинаре релевантним информацијама и знањима потребним за професионално, објективно и активистичко извештавање о поменутој теми, уз инсистирање на томе да надлежне установе, институције и службе у томе сарађују са медијима, рекла је Максимовић.

ПРЕПОРУКЕ НОВИНАРИМА

Стручни скуп је реализован кроз дијалог новинара са лицима која су професионално ангажована у раду са адоелсцентима и жртвама наркоманије: специјалистом медицинске психологије Опште болнице Пожаревац Оливером Хајровић, представницама Завода за јавно здравље Пожаревац др Дајаном Миљковић и др Јеленом Степановић, председником Актива средњих школа града Пожаревца др Гораном Несторовићем, представницом Актива основних школа града Пожаревца Маргаретом Секуловић и представником ЈАЗАС-а Зораном Јовићем.

Специјалиста медицинске психологије Оливера Хајровић указала је на то да су дроге присутне у свим узрастима и да је за младе људе кључно ојачати их како би се знали одупрети вршњачком притиску:

Требало би увећати број медијских објава о наркоманији, пре свега кроз садржаје о злоупотребама психоактивних супстанци, препознавању проблема код младих и начинима да се помогне жртви и породици. Штетно је било какво сензационалистичко извештавање. Важно је обухватити што комплетнију слику и укључити младе као саговорнике. Такође би медији требало више пажње да посвете позитивним вредностима, кроз промоцију успеха младих у школи, спорту.., попут додатка „Ђачка реч“ који се објављује у новинама „Реч народа“, јер се на тај начин додатно доприноси оснаживању младих, неке су од препорука које је Хајровић изнела на стручном скупу.  

Др Дајана Миљковић, испред ЗЗЈЗ Пожаревац, који је ангажован на пољу едукације младих, указала је на важност сталног унапређења свести родитеља и деце о наркоманији, њеном препознавању, последицама. Подсетила је на то да је ова превентивна установа у скорије време едукацијом обухватила 57 основних и 19 средњих школа и нагласила значај мултисекторске сарадње.

Маргарета Секуловић, директорка Основне школе „Свети Сава“ Пожаревац, истакла је да је у том узрасту најважнија превенција, што је иначе део програма здравстве заштите школа, уз конкретне протоколе и процедуре. Отуда се на едукацији озбиљно ради у континуитету и у складу са узрастом:

За млађи  основношколски  узраст Светска  здравствена  организација, као ни међународни  стандарди, не  препоручују  често указивање  на дроге, дакле, не упознавати децу превише са дрогама у том раном узрасту. Интензивирање едукације се препоручује за старије основце, кроз интеракцију и неговање позитивних вредности, у смислу здравих стилова живота и јачања самопоуздања. Такође је важно више се бавити родитељима, за њих организовати радионице и тако им помоћи да препознају потенцијални проблем. Све су то теме којима би се требало бавити и медији, уз узимање у обзир поменутог приступа, истакла је Секуловић.

Др Горан Несторовић, председник Актива средњих школа и директор Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ Костолац, указао је на то да се у приступу едукацији средњошколаца полази од претпоставке да су се већ сусрела са опијатима:

– На томе  се базира  даљи процес  едукације, у  којем се инсистира  на интеракцији. Бавимо се  личним примерима, позитивним  примерима  особа које  су се окренуле другачијем начину живота, показале снагу и истрајност, са поентом на томе да је могуће победити. У свему томе средње школе имају конкретне протокле и планове, као и сарадњу са надлежним установама и институцијама. Наравно, важан партнер у томе су они медији који су опредељени да поступају професионално и одговорно, рекао је Несторовић. 

Иначе, костолачка Техничка школа за собом има веома успешне едукативне радионице, које су јединствене у Србији и по томе што су учесници били наставници, ученици, родитељи и здравствени радници.

Испред ЈАЗАС-а, Зоран Јовић је указао на то да је тешко активистички се бавити проблемом наркоманије, нарочито међу младима:

– Тешко је  „отворити“ личне  приче и искуства, али свакао  је важно не  одустајати  од теме. У свему томе је кључна улога породице, тако да се она мора оснаживати, јер ће на тај начин и дете бити отпорније на вршњачки утицај. У ЈАЗАС-у на томе инсистирамо, указујемо на то да не постоје тешке и лаке дроге. Фокусирамо се на истину, на цео процес злоупотребе психоактивних супстанци, који почиње осећајем ужитка, али потом наступају зависност, па и смрт. У нашем раду са младима медији су важан партнер, јер могу у великој мери да допринесу едукацији и превенцији, додао је Јовић.

Скуп је организован у Пожаревцу, у ресторану „Извор“, на отвореном простору, уз поштовање здравствених мера.

МЕЂУСЕКТОРСКА САРАДЊА

Закључак окупљених је да би тема наркоманије, посебно међу младима, морала бити део агенде локалних медија, у сарадњи са стручним лицима и поштовање професионалних стандарда. У том смислу је неопходна међусекторка сарадња, учинити информације доступним медијима, охрабрити људе да говоре о личним примерима и промовисати позитивне вредности и стилове живота.

Указано је и на важност да се локална самоуправа активније укључи у разне видове подршке процесу едукације, кроз формирање стручног тима који би координирао активности на нивоу града, мотивационог центра за подршку, као и подршку медијима за континуирано бављење овом темом. Управо зато што је реч о проблему широких размера, тема мора бити свеприсутна, јер је то једини начин да се млади људи и породице оснаже.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!