Ремонти у ТЕ „Kостолац А“: Kапитално сређивање „јединице“

Ремонт блока А1 почео је у првом делу маја и трајао је до половине јула, после чега је блок поново почео производњу

Овогодишња ремонтна сезона у термо сектору омогућиће значајно сређивање постројења у Термоелектрани „Kостолац А“, па ће у наредном периоду бити додатно осигуран степен поузданости рада блокова, што је примарни задатак костолачког огранка „Електропривреде Србије“ у циљу испуњења производног плана за ову годину.

Свако улагање у одржавање значи улагање у оптимално функционисање делова и постројења у целини. Ово посебан значај има за термо капацитете који дуги низ година стабилно раде у систему ЕПС-а, као што је то случај с Термоелектраном „Kостолац А“. Блок А1, чија снага износи 110 мегавата, ове године био је у капиталном ремонту, који је трајао нешто дуже од два месеца – рекао је Зоран Предић, главни инжењер одржавања ТЕ „Kостолац А“.- Ремонт блока А1 почео је у првом делу маја и трајао је до половине јула, после чега је блок поново почео производњу. Реч је о сложеном ремонту, имајући у виду да је велика пажња посвећена детаљном сређивању блока. Урађен је капитални ремонт турбине, са заменом средњег дела кућишта цилиндра ниског притиска, а од значајних радова на овом делу блока, истиче се замена цеви на кондензатору, где је промењено више од 1.400 цеви.

Замењен је и цевни грејач ваздуха на котлу K2, као и горионици. Обављена је и замена трансформатора сопствене производње. Урађени су и други послови који се сврставају у стандардне захвате за ремонтовање термокапацитета.

Имајући у виду чињеницу да се овогодишњи ремонт одвија у условима пандемије вируса корона, посебна пажња је посвећена безбедности и здрављу запослених на раду који припадају костолачком огранку, али и извођачима радова из других градова.

Све је организовано тако да се ризици по здравље свих учесника ремонта сведу на минимум, што је посебно сложено, јер је ангажован већи број фирми из различитих делова наше земље. Редовно упозоравамо све на мере које морају да се поштују и чинимо све што је у нашој моћи да се избегне обољевање од овог вируса – закључује Предић.

Извођачи

Послове на овогодишњем ремонту обављали су радници ТЕ „Kостолац А“, радници костолачког ПРИМ-а, као и предузећа и институти специјализовани за енергетске компаније.

Извор: „Енергија Kостолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!