Обележена рударска слава Свети Прокопије

Упркос свим околностима, рудари ЕПС-а успевају да одрже енергетску стабилност и ископају довољне количине угља

У складу с мерама за спречавање ширења коронавируса, рудари „Електропривреде Србије” скромно су 21. јула обележили рударску славу Светог Прокопија. Без окупљања великог броја људи, слава је обележена у Рударском басену Колубара у порти Цркве Покрова Пресвете Богородице у Барошевцу, као и у Костолцу у Цркви Светог Ђорђа у Старом Костолцу. Резању колача у Барошевцу присуствовао је Милорад Грчић, в. д. директора „Електропривреде Србије”, заједно са сарадницима из ЕПС-а и РБ „Колубара”. Потом су у Рудовцима положени венци на споменплочу рударима штрајкачима из јаме Пркосава.

Поштоване колегинице и колеге, драги рудари, срећна вам рударска слава Свети Прокопије.
Савесним радом увек показујете да сте главни ослонац стабилности електроенергетског система Србије. За рударе „Електропривреде Србије“ нема препрека ни временских услова које не могу да победе у борби за тоне угља за сигурно напајање електричном енергијом целе Србије. Ваш труд, преданост, посвећеност и знање осигурали су довољно електричне енергије за грађане, здравство и привреду и у овој години када се дан заштитника рудара обележава у периоду пуном изазова које је пред све нас поставила епидемија корона вируса.
Захваљујем вам у име Електропривреде Србије и желим вам
добро здравље и срећну славу.
Милорад Грчић,
в. д. директора Јавног предузећа „Електропривреда Србије”


– Рудари „Колубаре” свој посао раде одговорно, пре свега зато што воле „Колубару”, а потом и зато што су свесни да електрична енергија мора да се обезбеди – рекао је Милан Мишковић, директор за производњу РБ „Колубара”. – Да нема струје, не би могли да раде ни респиратори и рудари су тога свесни. Они су на висини задатка да помогну својој држави, исто као лекари и медицинско особље.
Мишковић је свим рударима пожелео срећну славу, а Срђан Алимпијевић, директор Површинских копова, истакао је да му је част што и у овако тешким тренуцима ЕПС и РБ „Колубара” успевају да одрже енергетску стабилност и ископају довољне количине угља. Честиткама се придружио и председник синдиката РБ „Колубара” Миодраг Ранковић, који је подсетио да је у рударском басену већ било тешких тренутака, од бомбардовања до поплава.
Рударски хлеб није лак ни када проблеми не постоје, јер су лети високе температуре, зими су киша и снег, а наши рудари раде на отвореном, што представља тешке услове рада. Веома је важна и индивидуална одговорност радника, који морају сами себе да чувају, јер на тај начин брину и о својим колегама – рекао је Ранковић.

И рудари Површинског копа „Дрмно”
обележили су славу
, а домаћин је био Хаџи Саша Миладиновић, први багериста на другом јаловинском систему, који ради 37 година у костолачком огранку ЕПС-а. Миладиновић је славски колач предао следећем домаћину славе, Златку Јевтићу, багеристи на првом
БТО систему, који већ 33 године ради на копу „Дрмно”.

Извор: http://www.eps.rs/

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!