Мала школа новинарства: Црква Светог Максима Исповедника, чувар завета

Милица Ристић, млада новинарка „Психолошког центра „ Костолац, уочи Светог Прокопија, славе нашег града написала је новинарски извештај о Цркви Светог Максима Исповедника, предстојећој слави и литији. „ Психолошки центар Костолац“ честита Милици Ристић на одабиру теме и одлично написаном извештају!

Црква Светог Максима Исповедника, чувар завета

Историја српског народа и цркве је веома богата, лепа и тешка. Црква је увек била уз српски народ, а несумњиво највећи значај у историји српске духовности и државотворности има утемељивач српске државе Стефан Немања који је градио цркве и манастире, места у којима се окупљао српски народ. Завет који су нам преци оставили опомиње на уједињење и очување српског идентитета. 

У Kостолцу постоји Црквена општина Нови Kостолац која је у саставу Епархије браничевске. Темељи Цркве Светог Максима Исповедника постављени су јула 1999. године, а освећени 12. септембра 1999. године. Радови на цркви су настављени 20. априла 2001. године, док су крстови на цркви освећени 22. децембра 2001. године. Звона су постављена 24. септембра 2004. године.

Црква слави Светог Максима Исповедника, који се празнује 3. фебруара, када је и главна слава цркве. Осим тога, прославља се и пренос моштију Светог Максима Исповедника, 26. августа. Иначе ово је прва парохијска црква у СПЦ која је посвећена овом свецу.

Црква је карактеристична по аутенитчном мермерном иконостасу који је урађен по узору на ранохришћанске и средњовековне иконостасе наших древних цркава. У порти цркве је парохијски дом, продавница књига и свећа, као и летњиковац за окупљање парохијана. Такође у порти се налази и фијала – чесма у духу средњевековних манастирских чесми, посвећена Пресветој Богородици. Фијала има и своју славу Источни Петак, која се прославља првог петка после Ускрса. Ових дана је на фијали завршен  фрескопис са мотивима Kрштења Христовог и Причешћа апостола, као и светитеља. Иначе овај објекат фрескописан је благословом Епископа пожаревачко – браничевског г. Игнатија.

У једном делу порте засађене су 33 саднице, а свака садница је посвећена неком живом или упокојеном српском песнику и писцу.

Бројни културни садржаји су утемељени и реализовани у цркви, чиме је наглашено и истакнуто начело да култура представља саму суштину природе цркве и њено призвање кроз мисионарски и просветитељски подвиг. Кроз све ове године одржано је мноштво културних манифестација, ликовних изложби, промоција, духовних и књижевних вечери.

У цркви се редовно служе Свете Литургије сваке недеље и празника. О духовном животу парохијана у Црквеној општини Нови Kостолац брину: старешина Цркве Светог Максима Исповедника свештеник Дејан Лазаров и парох други новокостолачки Иван Филиповић. 

На иницијативу Црквене општине Нови Kостолац установљена је слава Kостолца, 21. јула 2001. године, на празник Светог Великомученика Прокопија, и она почиње свечаном литијом кроз град. Ове године Црква је уважила мишљење епидемиолога, који су надлежни за мере у борби против коронавируса, тако да се на навечерје празника неће одржати традиционална литија.       

 Милица Ристић, новинарка „Психолошког центра“ Костолац

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!